Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två års fängelse väntar man som sköt 15 pistolskott – hade hagelgevär och narkotika i ryggsäcken

Mannen gick på fest i Leksand men lämnade sin ryggsäck i skogen intill. Ryggsäcken innehöll ett hagelgevär, ammunition samt narkotika.
Vid ett annat tillfälle avfyrade mannen omkring 15 skott med en pistol, på en gång- och cykelväg.
Nu döms han till två års fängelse för bland annat två fall av grovt vapenbrott. Han både erkänner och förnekar brott.

Annons

Mora tingsrätt har dömt en man från Leksands kommun till två års fängelse för bland annat två fall av grovt vapenbrott. Mannen hade ett hagelgevär i en ryggsäck på allmän plats samt avlossade ett 15-tal skott mot en gatlykta i Leksand.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Allt fler dalabilar underkänns – Lista: Här är de 49 vanligaste felen vid besiktningen

Många rattsurfar – trots vetskap om att det är en trafikfara: "Det kan tyckas paradoxalt"

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 35-årsåldern och bosatt i Leksands kommun.

Den 7 oktober i fjol larmades polisen till Siljansvägen i Leksand, i ett annat ärende. I närheten observerade polisen tre män på en gångväg. Två av männen sprang plötsligt in i skogen och en av dem kastade ifrån sig en ryggsäck.

Läs även: Man ska ha avfyrat ett femtontal pistolskott vid cykelväg – händelsen uppges ha fångats på film

När den nu dömde mannen greps en stund senare hittades en mindre mängd narkotika samt en fällkniv i mannens fickor. Ryggsäcken i fråga innehöll ett halvautomatiskt hagelgevär, ammunition och narkotika.

Mannen har förklarat detta med att han var på en fest men hade gömt ryggsäcken i skogen, för att inte ta med den in på festen. Han menade att hagelgeväret var isärtaget och inte i brukbart skick samt att både hagelgeväret och ammunitionen skulle användas vid lerduveskytte. Narkotikan var hans och endast avsedd för eget bruk, enligt mannen.

Mora tingsrätt anser dock att det fanns risk för att vapnet hade kunnat användas och att det står klart att mannen hade haft med sig ett vapen med skarp ammunition, en kniv och en större mängd narkotika på allmän plats samt att han var berusad.

När det gäller narkotikan så anser tingsrätten att det handlade om en så pass stor mängd narkotika att den inte var avsedd för eget bruk utan för att säljas vidare.

Mannen har erkänt brotten, men anser att innehavet av hagelgeväret ska bedömas som vapenbrott av normalgraden och inte grovt.

Under utredningen undersöktes mannens mobiltelefon. I den hittade polisen bland annat ett filmklipp som är inspelat på en gång- och cykelväg mellan Åkerö och Heden i Leksands kommun, natten mot den 28 september i fjol.

I filmklippet avfyrar en man omkring 15 skott mot en gatlykta med en pistol. Telefonen innehöll även bilder på vapen, samt konversationer som mannen haft med andra personer, om både vapen och narkotika.

Tingsrätten anser att det står klart att det är den nu dömde mannen som avfyrar skotten i filmen, bland annat med tanke på att han bar samma kläder i filmen som när han greps ett par veckor senare. Polisen IT-forensiker har vittnat om att filmen har spelats in med mobilen samt att den har skickats från mannens mobil till en annan mobil.

Mannen själv förnekar brott och uppger att det inte är han på filmen, samt att det är någon annan som har skickat filmen till hans telefon, en förklaring som tingsrätten alltså inte köper.

Mora tingsrätt dömer mannen till två års fängelse för två fall av grovt vapenbrott samt ett fall vardera av narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons