Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjällossning ett problem

/

Annons

Tack vare den förhållandevis milda vintern med väldigt lite tjäle som följd, räknar Vägverket med få tjälskador i år.

- Det är klart att det blir gropigt och körigt på grusvägarna, men jag tror inte vi kommer att behöva stänga av några vägar i Leksands kommun, säger Christer Wikström.

- Kanske måste vi sätta ner bärigheten till 12 ton på några ställen, men annars tror jag att det går bra.

Det bästa vädret är som det varit ett par dagar nu, blåsigt, torrt och solsken. Då torkar det ur. Det värsta är regn i samband med att tjälen går ur jorden.

Helt utan skador är dock inte vägarna i kommunen. Förutom grusvägarna så finns det även rejäla hål i asfalten liten var stans och tvärs över utfarten på vägen från Rönnäs mot Rexbo ligger en 20 centimeter hög asfaltskant, men ingen varningsskylt.

- Vi har inspektion på den vägen var fjortonde dag, säger Håkan Gustavar på Peab i Rättvik som har entreprenaden i Leksand sedan i höstas.

- Jag vet inte riktigt när vi var där och tittade senast, men vi får åka dit och se vad vi kan göra, lovar han och några timmar senare är varningsskyltar på plats.

Vad som orsakat kanten som funnits i flera år, är inte helt klart, men det är förmodligen ett rör eller annan ledning med fel sorts islolering som ställer till det.

Mer läsning

Annons