Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Olle Axelsson berättar om Älgbergslägret

På torsdag hålls en föreläsning i Sveasalen.
Det är Sven-Olle Axelsson från Dala-Floda som berättar om Älgbergslägret och de norska motståndsmännen under andra världskriget.

Annons

På 1930-talet kom Älgbergslägret till. Entreprenören Bäck-Daniel från Häradsbygden låg bland annat bakom bygget av vägen mellan Leksand och Dala-Järna. Älgbergslägret blev den naturliga platsen att slå läger på för vägbyggarna och deras familjer. De hade självhushåll med både djur och odlingar.

Sedan kom andra världskriget och den svenske legendariske polisen revolver-Harry ordnade så att norska motståndsmän fick utbildning i vapen och försvar.

Sven-Olle Axelsson.

– Det var flera hundra som utbildades, och det fanns flera läger runt om i länet och landet, men Älgbergslägret var lite speciellt, berättar Nils-Gunnar Storerkers från IOGT-NTO, som arrangerar föreläsningen.

– Sven-Olle gjorde en liknande föreläsning för något år sedan i Djura och då var det fullsatt. Jag tyckte det var så bra att jag frågade om han ville komma och göra samma sak i Leksand, och det ville han, så det ska verkligen bli intressant.

Mer läsning

Annons