Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sugen på att dansa butoh?

/
  • Butohdansaren Caroline Lundblad - Frauke - är solodansare med hela världen som arbetsfält. Nu ska hon lära leksingarna dansa butoh,

Disco, schottis, hip hop, vals, balett och rumba.
Danser som de allra flesta har ett hum om i alla fall.
Men hur många känner till den japanska dansen butoh?
Studiefrämjandet i Leksand söker nu intresserade för att bilda en unik dansgrupp.

Annons

Allt fler aktiviteter med anledning av Leksands 25 års jubileum med den japanska vänorten Tobetsu börjar nu ta form.

Om en månad - den 28 maj - hoppas studieförbundet Studiefrämjandet kunna starta en unik dansgrupp som ska delta i jubileet.

– Alla från tolv år och uppåt är välkomna, säger initiativtagaren Sanna Seppänen.

– Tanken är att vi ska lära oss dansformen butoh och allt som involverar den med smink och kläder samt de delar av den japanska kulturen som dansen gränsar till.

Kursen kommer att ledas av den professionella butohdansaren Caroline Lundblad - med artistnamnet Frauke - från Göteborg. Hon upptäckte butoh när hon studerade dans i London.

– Jag blev helt tagen och när jag provade på dansformen så kände jag direkt att det var min grej - mitt sätt att uttrycka mig, berättar hon för DT Falu-Kuriren.

Efter att ha studerat butohdans i Japan i flera år dansade hon med ett butohkompani i Sverige i fem år. Nu är hon solodansare med artistnamnet Frauke och har hela världen som arbetsfält.

I Sydafrika fick Caroline Lundblad fina utmärkelser 2010 och om ett år bär det av till Schweiz - men dessförinnan kommer hon alltså till Leksand.

– Det ska bli fantastiskt roligt! Det är den första japanska festivalen jag blivit inbjuden till, säger hon.

Dansgruppen som förhoppningsvis ska bildas i Leksand - kommer hon att kommunicera med via datoruppkopplingen skype innan de ses dagen före jubileet.

– "Gôrläckert!" Jag har aldrig jobbat så tidigare men det viktiga är förberedelserna med kläder och smink. Och att vi vet varför vi dansar och vilka känslor som finns med.

Caroline Lundblad kommer att koreografera dansen när hon vet hur gruppen är sammansatt.

Redan nu vet hon dock att scenkläderna kommer att inspireras av blommor och fjärilar och att musiken kommer att vara japansk - gärna av modernt snitt.

Annons