Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarpremiär för fäboden

/

Annons

Skogsvägen tycks oändligt lång, men rätt som det är ser man hustaken på fäbodgårdarna. Gårdarna har anor från 1663, men det sägs att gårdarna funnits längre än så. För historikens skull kan det berättas att fäbodarna var nödvändigt för jordbruket i länet. Hit kom kreaturen och betade på somrarna, höet slogs och lades i lador. Korna mjölkades morgon och kväll. Av grädden kärnades smör och ost, för att sedan koka det som blev över till messmör.

I dag mjölkas dock inga kor i Ljusbodarna. Inte heller kärnas det någon ost, men stället kan man bjuda på lugnet som fullkomligt omger hela området. I dag är elva stycken anställda på fäboden, och djuren som kan synas är rödkulla, fjällko, nordsvenska hästar och gutefår. Omkring 30-50 besökare om dagen är inget ovanligt.

- Gärdesgården är nyreparerad. Den hade sett sina bästa dagar tills för något år sedan. Nu är det bara en bit kvar, men det ger ju hela stället ett rejält lyft, säger Palmcrantz.

Hunden Daisy fungerar som en ringklocka på fäboden. Hon springer till staketet och skäller varje gång det kommer någon. Men det är inget än ett välkomnande skall, för där väntar Beatrice Hansson och Lisa Sjölund redo att servera fika till besökarna på gårdscafét.

- Det är tredje sommaren jag är här, och varför jag började jobba här var för att min mamma och pappa renoverade en fäbodstuga i närheten. Så jag sökte helt enkelt jobb, säger Lisa.

För Beatrice är det första sommaren, och de trivs med att arbeta fäbodmiljön.

- Det är skönt att få vara i det gröna, fortsätter de.

De har inte bara serveringen att ta hand om. Det kan hända att de får ge sig ut i skogen och hämta hem djur som tagit sig en extra lång betespromenad.

Ljusbodarna kommer ha öppet fram till i mitten på augusti, och bjuder under tiden på diverse underhållning som hör en fäbod till.

Mer läsning

Annons