Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen granskar Solhem

Personalen är för få. De stressar men hinner ändå knappt med nödvändiga rutiner.
De boende får därför sällan eller aldrig sina enskilda behov och önskningar uppfyllda.
Det framgår av protokollet från Socialstyrelsens besök på Solhems serviceboende i Insjön.

Annons

Socialstyrelsen har under året genomfört inspektioner med fokus på vården och omsorgen för de boende i servicehus i Sverige.

Genom bland annat intervjuer med boende, anhöriga samt anställda och deras chefer, granskning av dokumentation och patientjournaler, rutiner och insatsbeslut samt kontakt med läkare, sköterskor och politiker har man sedan bildat sig en uppfattning.

I Leksands kommun besökte man i april i år serviceboendet Solhem i Insjön och mycket på den 18 punkter långa listan fungerar bra. Sammanfattningsvis kan man säga att det som har med vård - samverkan med läkare och annan vårdpersonal, kunskap om läkemedelshantering och liknande - fungerar bra.

Det är när det kommer till omsorg, dokumentation, rehabilitering och aktiviteter som det brister.

Personalen hinner helt enkelt inte med och alla inblandade är ense om att personalstyrkan är för liten. Socialstyrelsen lyfter särskilt fram bristen på rutiner när det gäller att veta om det arbetar tillräckligt många för att den enskildes behov kan tillgodoses över hela dygnet.

I rapporten säger personalen att vardagsrutinerna är så uppstyrda att man inte hinner med enskilda rehabiliteringsinsatser eller andra enskilda aktiviteter med de boende - det är till och med så ont om tid att de boende oftast inte ens får välja vilka kläder man vill ha på sig den dagen.

I intervjuer med tre av de boende framkommer att personalen ofta är stressad och inte har tid och att en stor del av tiden på dagen består i att sitta och vänta.

På frågan om vad som behöver förbättras svarade de boende; "allt", "maten", "städningen", "möjligheten att komma ut", "möjligheten att få träna" och "mer sällskap".

Den 31 januari 2012 ska kommunen senast ha skickat in uppgifter om hur man åtgärdat Socialstyrelsens krav.

Mer läsning

Annons