Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforskning drog fullt hus

/
  • Norabor. Annie och Ulla Jönsson har sökt sig till Leksand för att forska.
  • Antavla. Så här vackert kan det bli. Ett foto i bakgrunden som förstoras upp och släktträdet skrivs prydligt ned med datorns hjälp. En perfekt julklapp eller bröllopspresent.
  • Nyhet. En ny skrivare har införskaffats för att kunna skriva ut de vackra Antavlorna som nu går att beställa på Släktforskarnas hus i Leksand.
  • Lyckad forskning. Stort intresse och mycket folk blev det i Leksand då Släktforskningens dag uppmärksammades i Leksand med öppet hus.

Annons

Släktforskningens dag i lördags uppmärksammades i Leksand med öppet hus. Här presenterades både världsnyheter, spännande föreläsningar och hjälp och råd för nybörjaren.

- Det har varit vansinnigt lyckat. Jag hade önskat att vi vore tio personer till som hade kunnat svara på frågor och hjälpt till, säger Stenåke Petersson, medarbetare vid Släktforskarnas hus.

Kvart i nio på morgonen började folket komma och först efter fem hade de vetgiriga släktforskarna fått nog.

- Vi hade räknat med att 100-150 personer skulle komma, och det hade varit bra. Nu hade vi runt 250 besökare, säger Stenåke förtjust.

Leksands är populärt bland släktforskare runtom i Sverige. Ulla Jönsson kom upp med sin dotter Annie från Nora för att forska på Annies pappas sida.

- Här finns mycket pärmar och böcker. Jag tycker det är intressant att söka efter sina rötter. Att ta reda på vilka som gett oss något, varför är jag som jag är, säger Ulla och får medhåll av dottern Annie.

- Det är roligt att veta var man kommer ifrån, jag följde med mamma en helg förut och nu tycker jag det är kul med släktforskning, säger Annie.

Den spännande världsnyheten som utlovade i programmet presenterades av sin egen upphovsman Per Norberg.

- Stället för att sitta och skriva sin aantavlor för hand kan du nu få allt dataskrivet med en vacker bakgrund som du själv valt ut, säger Per Norberg och visar upp sitt eget exempel.

Intresset för de vackra antavlorna var stort och än så länge är man på Släktforskarnas hus i Leksand ensamma om att erbjuda den här möjligheten.

- Det går också att scanna in ett gammalt svartvitt fotografi om man vill ha det som bakgrund, säger Per Norberg.

Mer läsning

Annons