Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljansnäs har fått eget naturrum

/
  • Inspirerande toner. Sockenspelmännen förgyllde tillställningen med sina fioler och Ingemar Ihlis bjöd på en näverlursfanfar från utkikstornet som innehöll både traditionella toner, tv-serien Dallas ledmotiv och en rad andra melodier.
  • Födelsedag. En ljustårta med 300 ljus till Carl von Linnés ära.
  • Ordning! Carl von Linné läxade upp Siljansnäsarna för att de inte bugade ordentligt för honom.
  • Första klippet! Invigningen vid Naturum i Siljansnäs innebar det första, men knappast det sista, blågula bandet som vår nya landshövding Maria Norrfalk fick sätta saxen i.
  • Överraskning. Carl von Linné överraskade med sin närvaro när landshövding Maria Norrfalk invigde nya Naturum i Siljansnäs i går. Och han blev själv väldigt överraskad över att ha en FRU landshövding som desssutom skickade ut honom på uppdrag i hela länet.

Annons

Intresset var stort för att se vår nya landshövding Maria Norrfalk klippa sitt livs första blågula band i Siljansnäs i går. I sitt tal hyllade hon både länet, vädret och folket och pekade bland annat på hur meteoritnedslaget för 300 miljoner år sedan, lade grunden till det liv vi lever i dag och den natur som omger oss. Och naturligtvis fick även det nya Naturum rättmätigt beröm.

- Naturum i Siljansnäs är det enda i landet som inte ligger i ett naturreservat vilket säger en hel del om kvalitén som är mycket hög, berömde hövdingen som också passade på att dela ut blommor och tack till bygdens Åke Laurell och Uno Lundback för deras mångåriga arbete och engagemang i Siljansnäs Naturum.

- Utan er hade vi aldrig stått här i dag - det har jag förstått!

Hösten 2005 inleddes ombygnaden och renoveringen av Siljansnäs Naturum som ägs av Naturvårdsverket och vars utställningar förvaltas av Länsstyrelsen. Sammanlagt 7 mljoner kronor har gått till upprustning och omkring fem miljoner kronor är märkta för utställningen som visar vår unika natur här i Dalarna.

Med på invigningen var också dagens jubilar - Carl von Linné som kom gående genom skogen med sitt sällskap. Han tog publiken med storm och berättade om det hemska Falun som var helt utan blommor och grönt, där han dock lärt sig dricka, blivit kär och pussat en flicka.

Skolbarnen som sjungit kluriga och underhållande "alfabetsbotaniska" sånger om Carl von Linné var snabbt med på noterna och replikskiftena var många. Bland annat fick vår historiske gengångare veta att barnen i Siljansnäs "inte lär sig något i skolan", men samtidigt kunde de berätta att "en raket är en plåtburk man flyger i luften med" och alla ville de bli lärljungar och följa med ut i den botaniska världen.

Mer läsning

Annons