Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätergläntan, en samlingspunkt

/
  • Stenåldersleksaker. Lea och Cecilia visar stolt upp sina leksaker de tillverkat under dagen.  Foto: Lovisa Svenn
  • Sätergläntan. Här bor och lever kursdeltagarna som kommer från hela världen.  Foto: Lovisa Svenn
  • Arbetsmyra. Kasper Palmqvist, 7 år, täljer för fullt på sitt kägelspel.  Foto: Lovisa Svenn

Annons

Miljön är förtrollande vacker vid Knipponberget och Sätergläntan. Överallt finner man spår av det skapande arbetet.

Det var systrarna Elsa och Vilma som i början av 1920-talet grundade skolan Sätergläntan som i första hand då fungerade som pensionat, året efter startades en vävskola.

I dag reser folk från hela världen för att gå de olika hantverkskurserna och många av dem kommer ända från Japan. Det som är unikt för Sätergläntan är de gamla kunskaper och traditioner som förs vidare.  - Utbildningarna innehåller de folkliga traditionerna men de utblickar även till andra länder och kulturer. man blandar gammalt och modernt skulle man kunna säga, säger Margareta Björklund, som arbetar i hemslöjdsbutiken vid Sätergläntan.

Dan Nordström, som håller i träslöjds undervisning för barn den här veckan, studerar nu till slöjdlärare och var tidigare elev på Sätergläntan.

- Man har alltid en fot i det folkliga. Vi lever i ett stressigt samhälle i dag och här kan man koppla bort allt, bara tälja och släppa alla tankar, säger han.

Barnen som är med på kursen springer in i lektionssalen, redo för att sätta igång.

- Det är viktigt att man blandar lek och slöjd. Det är barn från hela Sverige som är här, två av dem kommer från just Japan. Intresset är för skandinaviskt hantverk är stort där, säger Dan.

De har bland annat fått göra stenåldersleksaker och Kasper Palmqvist, 7 år, som kommer från Helsingborg, tycker att det är roligt att vara med.

- I början var det lite läskigt och svårt att tälja. Jag trodde inte att jag skulle klara av det, men sen blev det ganska lätt, säger Kasper.

Mer läsning

Annons