Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många behöver "nattis"

Barnomsorg på obekväm arbetstid behöver inte nödvändigtvis vara nattis.
Det visar den enkät som kommunen genomförde i höstas.
Största behovet i Leksand är barnomsorg på vardagkvällar och dagtid på helgerna.

Annons

Frågan om Leksands kommun ska införa barnomsorg på obekväm arbetstid har varit uppe till diskussion många gånger genom åren.

Och svaret från de styrande politikerna har alltid varit det samma - barnomsorg på obekväm arbetstid är ett frivilligt åtagande för kommunerna och därför säger Leksand nej.

Vad som främst diskuterats i dessa fall är behovet av barnomsorg nattetid - så kallat nattis.

Men en enkät som kommunen gjorde i höstas - som besvarades av 123 personer - visar att det är på vardagkvällar och helger som behovet är störst.

Det är också ett faktum som socialdemokraterna i Leksand tar fasta på i den motion som man lämnat in till fullmäktige.

"Många inom privat och offentlig sektor jobbar kvällar, helger och nätter. De upplever en pressad situation och alla har inte nära till mor- och farföräldrar" skriver man och vill att fullmäktige beslutar att barnomsorg på obekväm arbetstid ska börja erbjudas i Leksand senast till hösten.

I enkäten svarar drygt 50 procent att de behöver barnomsorg i snitt tre vardagkvällar i veckan - främst då mellan klockan 19 och 20.

Dryg 50 procent svarar också att de behöver hjälp på helgerna - mest på dagtid men även kvällstid.

67 procent har någon gång tackat nej till arbete för att de inte kunnat lösa barnomsorgen och 92,5 procent av enkätsvararna vill att kommunen ska vara huvudman för verksamheten.

Samtidigt kan man i kommentarsfältet läsa flera önskemål om dagmammor för en flexiblare och lugnare kvällsmiljö för barnen.

Mer läsning

Annons