Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullstolsburen kvinna blev utan färdtjänst

/
  • Utan färdtjänst. Petra Edbäck är rullstollsburen och helt beroende av assistenterna Karolina Larsson och Ida Augustine. När hon var på semester i Leksand hade hon flera gånger problem att få rullstollstaxi.  Foto: Christian Larsen

Annons

Huvudproblemet är att hennes resor går som privata taxiresor i Dalarna, på grund av att hon är skriven i ett annat län.

Ulf Hansson, vd på Orsa Trafik/Siljan Taxi, förklarar att problemet är att man inte får köra dessa resenärer, från annat län, med de samhällsbetalda bilarna utan resorna måste ske med privata taxibilar.

- Samres har inget avtal med andra kommuner så därför rings resorna in till de lokala taxiföretagen och resorna går inte som samhällsbetalda resor. Vi kör privat taxiverksamhet på sidan om för att klara dessa resor, men det är svårt, säger Ulf Hansson.

Petra är skriven i Göteborg och är också bosatt där. Hon kom till Leksand i måndags förra veckan.

- När man är berättigad till färdtjänst får man köpa biljetter för att använda i en annan kommun och det hade hon gjort. Hon har varit här förut på somrarna förut och det har funkat bra, berättar hennes mor Anna-Britta Edbäck som också ringde sambandscentralen.

- De förklarade att när man inte är skriven i Dalarna kan man åka tillfälligt på biljetterna om man kontakter den lokala taxin, säger hon.

Anna-Britta Edbäck ringde sedan på onsdag förmiddag för att beställa rullstollstaxi till Petra och hennes två assistenter.

- Jag ringde ganska tidigt då Petra ville åka till Sinnenas trädgård som hade öppet mellan klockan 13-16.

Petra måste ha rullstollstaxi när hon åker för att både hennes rullstol ska få plats, samt de två assistenter hon är beroende av.

- Hon skulle bli hämtad klockan 13.15, men när jag ringer så säger de att de inte har någon taxi på grund av bland annat sjukresor.

Beskedet Anna-Britta Edbäck fick var att det skulle ta en timme till innan bilen kom, men då skulle utställningen redan vara stängd. Annars fick de vänta med att åka till nästa dag.

Då skjutsade de henne i egna bilar till trädgården och när de skulle hem chansade de på att ringa taxi igen, -då blev de hämtade.

Resorna på torsdag och fredag fungerade också. Men på lördagen var det dags igen. När Petras assistenter ringer så är beskedet att det inte finns någon taxi under hela dagen och inte på kvällen heller.

- Jag tyckte jättesynd om henne, hon hade bara en veckas semester här och de visste om att hon var här. Då ringde jag en god vän som kört taxi tidigare och han sa att han hade sin buss kvar och kunde köra Petra. Han kom hit med bussen och körde henne till Noret och sedan tillbaka.

Björn Falk är vd på Samres:

- En tänkbar lösning är att mottagarkommunen legitimerar upp dessa resenärer i systemet och lägger ut kostnaden och vidarefakturerar det till deras hemkommun, säger han.

Mer läsning

Annons