Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolands iskonst i särklass

/
  • Motorkille. 4-årige William Tolförs är heltänd när han provsitter gocarten
  • Gropentur. En festivalritt sitter aldrig fel tycker Elin Gynnerwall från Skövde. På bilden har hon sällskap av Leksands ridklubbs Sofia Sunnanängs, Tilda Bröms, Lisa Skogs och Lovisa Niss
  • Festivalsegrare. Med idel vassa verktyg isskupterade Magnus Rolands med sönerna Jonatan och Oliver
  • Festivalsegrare. Med idel vassa verktyg isskupterade Magnus Rolands med sönerna Jonatan och Oliver

Annons

En sportlovsgrej som skulle visa sig bli lönsam. Förstapriset bestod av tusen kronor och ett par biljetter till showen "Stjärnornas natt" i Ejendals arena. Isskulpturidén, den saxofonspelande gatumusikanten, gick rakt in i festivalbesökarnas hjärtan. Av 150 namn röstade hälften på Rolands-skulpturen.

En isskulpturtävling med temat Radio Dalarna 30 år. Vad hade då en saxofonspelande gatumusikant med Radio Dalarna att göra?

- Gatumusikanter har spelat massor med gånger i radion, sa Magnus Rolands vid lördagens prisutdelning samtidigt som ABBAS "The winner takes it all" dånade ut ur högtalarna från isscenen i festival-Gropen.

Inte nog med penningvinsten på 1 000-kronor. Gatumusikantens ishatt fylldes snabbt med pengar av förbipasserande på Vintergatan. Totalt runt 60 kronor jämte ett par euro var inget dåligt resultat för trion Rolands.

- De får ta pengarna i hatten så tar jag resten, sa Magnus och log. Det här var roligare än vi trodde. Vi kommer tillbaka nästa år.

Det var lite trögt i början med anmälningar till isskulpturtävlingen, medgav ismannen Lennart Persson, men sedan lossnade det. Totalt drygt 50 ton isblock ur Styrsjön.

- Visst var det slitigt men vi hade utvecklat tekniken till i år. Isen är ett viktigt inslag i Vinterfestivalen. De blåa isblocken skapar en fin vinterkaraktär.

Gropenansvariga under festivaldagarna, Åsa Hagborg, erkände att hon kände sig helnöjd. Inte bara leksingar kom till Gropens aktiviteter.

- Och så hade vi ju vädret på vår sida, sa Åsa, och skänkte en tacksamhetens tanke till Parkbröderna som ordnade med både häftigt ljud och belysning.

Festival-Gropen nästa år igen?

- Efter två år är det tradition, sa Åsa med glimten i ögat. Tanken finns att ordna ännnu fler aktiviteter nästa år. Ingen kan göra allt men många kan göra mycket.

Fotnot: Jonatan Rolands drog lotten som gav en av de röstande i isskulpturtävlingen, Karin Hedlund, Leksand, en plats i Ejendals arena och Stjärnornas natt

Fakta/Rolands isverktygstips:
* Motorsåg

* Barkspade

* Stämjärn

* Kniv

* Termos med varmt vatten

Mer läsning

Annons