Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rentvådd efter 14 år

Annons

Det hela började i oktober 1993. Bygget av "Hemköpshuset" i Leksand var i full gång, men konjunkturen svängde plötsligt och Ragge Valin befann sig mitt i bankkrisens Sverige. Som ställföreträdande vd för byggföretaget Forward blev han personligt betalningsansvarig och åtalades också för grov oaktsamhet.

Sju år tog processen med Skatteverket och parallellt pågick en brottsmålsundersökning som också tog sju år.

Efter många turer lyckades man tillslut komma överens med Skatteverket. De 7-8 miljoner som de först ansåg Ragge Valin vara skyldig att betala blev efter förlikning ett par 100 000 kronor.- Vi ansåg inte att det var värt att driva den frågan längre, utan betalade pengarna. Trots att det egentligen var bankkrisen som var orsaken till det som skedde, säger advokaten Jan Thörnhammar.

När sedan åtalet om grovt bokföringsbrott togs upp i Leksands tingsrätt, blev Ragge Valin friad från alla misstankar.

Här kunde historien ha slutat, men eftersom hela processen tagit så lång tid ville

Ragge Valin få upprättelse i form av skadestånd. I Sverige vandrade ärendet ända upp till Högsta domstolen, men där blev det stopp.

Då vände man sig till Europadomstolen och nu har ärendet avgjorts. Ragge Valin får 15 000 euro - cirka 140 000 svenska kronor i skadestånd av staten och målet avskrivs.

- Det känns otroligt skönt att ha fått rätt till slut, säger Ragge Valin till tidningen.

Har du tvekat på utgången någon gång under alla år?

- Jag har en duktig advokat. Jag har alltid litat på honom.

Hur ska du fira?

- Eftersom jag själv inte sett utslaget på papper ligger jag lite lågt med det, men det känns som sagt otroligt skönt att jag efter alla dessa år äntligen fått full upprättelse! avslutar Ragge Valin.

Mer läsning

Annons