Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordfå bränder i Leksand 2011

/
  • Stugan i Hälla totalförstördes vid en brand i september. Ingen människa kom dock till skada och totalt sett var 2011 ett år där rekordfå bränder inträffade i Leksands kommun.

Elva bränder i byggnader fick Räddningstjänsten i Leksand rycka ut på förra året.
Det är den lägsta siffran på femton år och räddningschef Krister Ejeros är mycket nöjd:
– Förhoppningen är att kunna hålla den här låga nivån, men det kommer att bli tufft.

Annons

Under perioden 1997 - 2011 har det brunnit i byggnader i Leksands kommun i genomsnitt 25 gånger per år. Därför är det med stor glädje som räddningschef Krister Ejeros presenterar förra årets brandstatistik.

– Det blev rekordlåga 11 stycken bränder i byggnader. En fantastiskt bra siffra! säger han och fortsätter:

– Självklart är förhoppningen att vi ska hålla den låga nivån, men samtidigt måste vi vara ödmjuka och inse att det blir mycket tufft.

Det finns enligt Ejeros många olika faktorer till att brandsiffran för 2011 är så låg.

– Dels har vi haft en mild höst och vinter hittills då man inte behövt elda så mycket och det spelar naturligtvis en stor roll.

– Dessutom är sotaren i slutet på sina 2, 4 och 8 års kontroller av alla eldstäder i kommunen och det bidrar säkert också liksom alla olika utbildningar och informationer som vi hållit i från vår sida.

Samtidigt går det inte att bortse i från att de allra flesta bränderna i byggnader enligt statistiken uppstår genom den mänskliga faktorns handskande med levande ljus, glömda spisar och eld i eldstäder.

– Vi har med människor att göra och det får vi aldrig glömma bort. Därför är det förebyggande arbetet lika viktigt hela tiden, fortsätter Krister Ejeros som dock gläds åt att inte en enda brandrelaterad utryckning gjorts under jul- och nyår.

Och att det förebyggande arbetet ger frukt visar inte minst 2011 års sista brand i byggnad.

– Det var ett småhus i Insjön som kunde räddas från totalskada tack vare att ägaren anslutit brandlarmet till larmcentral.

När det gäller 2012 så är det trafiksituationen på riksväg 70 förbi Leksand som ligger högst på räddningschefens önskelista.

– Jag hoppas verkligen att Trafikverket har ett ärende där man funderar på att bygga rondeller vid våra in- och utfarter på riksvägen samt vajerräcken i anslutning till det.

– Hela riksväg 70 mellan Borlänge och Mora måste ses över. Den är mycket smal och farlig på flera ställen.

Andra punkter på önskelistan är att kunna anställa fem nya jourbrandmän före sommaren, att bygget av övernattnings möjligheter på stationen går enligt planerna och att kommunstyrelsen ska säga ja till namnändring tillbaka till Brandkåren.

Mer läsning

Annons