Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO-kritik mot Fixar-Maltes uppsägning

/
  • Kortsiktigt tänk av kommunen när Fixar-Malte försvinner, tycker PRO-ordförande Marita Vidin.

PRO-Leksand ger kommunen kritik med anledning av att servicefunktionen för äldre, Fixar-Malte, försvinner.
På knappa veckan har runt 200 PRO:are skrivit på protestlistor mot att Fixar-Malte skrinläggs.

Annons

– Mycket som beslutas i kommunen är mycket kortsiktigt. Pengar i dag men inte i morgon, säger ordförande för PRO Leksand, Marita Vidin. Jag har också pratat med SPF. De står också bakom protesterna.

Den kommunala tjänsten Fixar-Malte med uppgift att hjälpa äldre i hemmet med lättare sysslor som byte av glödlampor eller ta ned/sätta upp gardiner upphör. För att inte tala om den sociala biten. Ett samtal över en kopp kaffe är också ett viktigt inslag.

Det var för drygt ett par år sedan Patrik Nygårds tog sig an Fixar-Malte. Nu är slutet nära. Han tycker det är synd.

– Så är det. Jag är uppsagd från första januari, men jag har ett halvårs uppsägningstid så jag jobbar fram till första juli. Jag fick beskedet veckan före jul. Visst är det tråkigt. Det är en tjänst som behövs.

– Ett benbrott är dyrt, säger Marita Vidin, som även passar på att ge politikerna en känga.

– Politikerna ljuger. De bryr sig inte om vad gräsrötterna tycker. Oron finns bland människorna. Först vårdcentralens röntgen och nu Fixar-Malte.

Hon hänvisar till Höganäs kommun, som var först att introducera Fixar-Malte. Ett uppsatsarbete visar att kommunen årligen sparar tio miljoner kronor och då är inte mervärdet livskvalitet för många äldre medräknat.

Marita Vidin som basar för 500-600 PRO-medlemmar meddelar att hon redan fått ihop ett par hundra namnunderskrifter sedan förra veckans medlemsmöte. Alla har de samma uppfattning. Fixar-Malte ska vara kvar.

Enligt sektorschef för vård och omsorg, Agneta Ivåker, finns inte det ekonomiska utrymmet för en fortsättning för Fixar-Malte.

– Inte som det ser ut just nu.

Hon berättar att tidigare stimuleringsmedel från staten nu upphört. Skulle Fixar-Malte fått vara kvar hade det blivit på bekostnad av annan verksamhet inom vård/omsorg.

– Det blir tyvärr på det här sättet. Det är inte kul. Jag beklagar att vi måste ta bort Fixar-malte, avslutar Agneta Ivåker.

Mer läsning

Annons