Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisregn på Siljansnäsdagen

/
  • Flygplan för de minsta. Barnen kunde bland annat köra trampflygplan på Siljansnäsdagen.  Foto: Linnea Kallberg
  • Stjärntjejer. Sofia och Stina tävlade med ett mim- och dansnummer i Småstjärnorna.  Foto: Linnea Kallberg
  • Blivande artist? Linn vann Småstjärnorna för andra året i rad.  Foto: Linnea Kallberg
  • Tuff final. Det var jämt mellan Champs of Logging- finalisterna Göran Andersson och Anders Öst. Anders, närmast kameran, vann tillslut.  Foto: Linnea Kallberg

Annons

Marknad, hoppborg, glass och trampflygplan. Siljansnäsdagen hade det mesta. Men över bygden hördes ett väldigt sågande. Det var finalisterna i motorsågstävlingen Champs of Loggings regionsfinal som fajtades om segern. Från början var de sex deltagare.

- Alla fick en likvärdig såg i samma storlek, berättar Christer Stolt från Champs of Logging. Kedjan var skämd och de fick trettio minuter på sig att fila upp den.

Hur duktigt killarna filat sina kedjor märktes i tävlingens olika grenar, bland annat i att kapa en tjock stam på tid, göra riktskär i stubbar och fälla en stam. I varje gren gällde det att få så många poäng som möjligt.

- Tävlingen bygger på teknik och säkerhet, säger Christer Stolt.

Skötte man inte säkerheten blev det minuspoäng. I finalen möttes Anders Öst och Göran Andersson som båda hade koll på tekniken och säkerheten. Efter en jämn kamp hamnade segern och en plats i SM i Champs of Logging hos Anders Öst från Boda Kyrkby.

Även andra tävlingar pågick under dagen, som dragkampen Bydraget och en lådbilstävling för barnen och Småstjärnorna.

Under Siljansnäsdagen delas även ett stipendium på 2500 kronor ut ur Ingvar Wikströms minnesfond. Prisutdelare var Ingvars bror Olle.

- Stipendiet går till ungdomar med anknytning till Siljansnäs och som satsar på en framtid inom idrotten, säger Olle Wikström. Tanken är att de ska känna att det finns folk här som vill stötta dem i deras verksamhet.

Stipendiaten för i år är snowboardåkaren Malin Ångman.

- Malin får stipendiet för sina ambitioner att klättra uppåt på världsrankningen i snowboard.

Sist av allt delades priset till Årets Siljansnäsare ut. Efter stor konkurrens mellan några av bygdens eldsjälar kom segraren upp på scenen. Eller rättare sagt segrarna. Årets Siljansnäsare är Siljansnäsar'ns herrlag med en styrka på 25 man. Laget har för nionde året i rad vunnit Siljansrodden.

- Det är en lycka att se Siljansnäsar'n komma farande över sjön med sådan kraft, takt och finess, läser Uno Lundback från Siljansnäs sockenförening upp motiveringen.

- Det känns överväldigande, säger styrman Per-Olov Smångs som tog emot priset.

Han understryker att det är en laginsats.

- Jag gör inte så mycket. Jag talar om att den går och så går den, skrattar Per-Olov.

Mer läsning

Annons