Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plus minus noll-resultat

Annons

Vägunderhåll är allt annat än lätt att förutspå. År 2005 kostade vägunderhållet i Leksand för både sommar- och vinterperioderna, 1,4 miljoner kronor. Sluträkningen för samma post 2006 hamnar på närmare 2,5 miljoner kronor.

-I maj förra våren såg det riktigt illa ut och prognosen var ett rejält underskott vid årsskiftet. Sedan spädde hagelskuren i juli på kostnaderna med drygt 100000 kronor, minns gatuchef Hans Bergman.

När sedan snön vräkte ner i oktober/november till en kostnad av 300000 kronor i köpta plog- och sandningstjänster såg det ekonomisk riktigt illa ut för gatukontoret.

-Men sedan hände ingenting under slutet av november och december, varken på snö- eller sandningsfronten och plötsligt hade det rättat till sig igen, säger Hans Bergman med ett leende.

När man nu som bäst håller på att sammanställa förra årets siffror så ser det ut som om 2006 trots alla odds blir ett plus minus-noll år.

-Personalen har gjort ett suveränt arbete med att snåla på allt för att få det hela att gå ihop. Det vi medvetet låtit stryka på foten är barmarksunderhållet på grusvägarna.

-Lite självbedrägeri är det naturligtvis, men vi såg ingen annan råd.

Hur ser då prognosen ut för vägunderhållet 2007?

-Hittills har det gått bra eftersom det inte kommit någon snö att tala om och inte heller speciellt mycket sand har gått åt.

-Men var vi hamnar i slutänden av året, det är för tidigt att säga. Förhoppningsvis kan vi i sommar arbeta mer med grusåtervinning och beläggning.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons