Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paradparken återupplivas

/

Annons

Leksands kommun beslöt redan 2003 att man skulle ha en policy för offentlig utsmyckning. Tankar om den gamla Paradplatsen dök upp direkt.

- Leksand har begränsat utrymme när det gäller parker, och vi ville att Paradplatsen skulle finnas kvar så varför inte investera en slant, säger kulturchefen Anna Svensson.

Den totala kostnaden för upprustning av Paradplatsen uppskattades till en början till 750.000 kronor. Man fick i stället 440.000 kronor. På kommunstyrelsens fullmäktige i förra veckan klubbades att projektet med Paradparken skulle få ytterligare 410.000 kronor. Slutsumman stannar på 850.000 kronor, och nu är planeringen i full gång.

- Det är underbart att vi fick loss de här pengarna. Nu ska vi göra allt för att få området attraktivt igen, säger Svensson.

Paradplatsen ska även få skulpturer av olika slag. Figurerna kommer från Orsa och är tillverkade i sandsten. Området är tänkt som en lugn oas mellan skolområdet och idrottsanläggningarna på Lugnet. Figurerna köptes 2005 och har legat i kommunens förråd sedan dess.

Utsmyckningsgruppen fick även 100.000 kronor extra, och dessa ska gå direkt till belysning till parken.

- Vi har kontaktat el-konsulter som ska installera belysningen. Förberedelserna för hela projektet kommer att pågå hela sommaren. Det är mycket med växter och transporter och företag vi ska kontakta, säger Svensson.

Området Lugnet är unikt i sitt slag med trädgårdar och skogområden kring en enorm idrottsanläggning.

- Det här kommer lyfta hela Leksand med tanke på den historiken platsen ändå har, avslutar kulturchef Anna Svensson.

Mer läsning

Annons