Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridd kommunsymbol

/
  • Varumärke. Kyrkbåten lyfts ofta fram i Leksand som symbolen för att vi alla drar åt samma håll. Nu saknas både styråra och styrman.
  • Uppmaning. Ronny Svensson och Thore Sterner uppmanar både kommunen och andra intressenter att hjälpa till att bevara Kapprodden i Leksand.

Annons

Kyrkbåten är ett av Leksands starkaste varumärken, men det finns ingen plats för kapprodden i kommunens evenemangskostym.

Gång på gång lyfter politikerna och företagarna i Leksand fram kyrkbåten som den självklara symbolen för kommunens framgångar. "Vi sitter i samma båt och alla drar åt samma håll".

Men lika självklart är det inte att traditionen från 1936 ska fortsätta i sommar. Evenemangets motor, Lars-Erik Rönnkvist, har tackat för sig och enligt kommunens marknadsansvarige, Erik Hasselberg, är kapprodden inget satsa på för kommunen.

- Jag ser inte att det är min uppgift att få fler människor till kapprodden och kapprodden lockar inte längre publik, så enkelt är det.

Men ska du som marknadsförare av kommunen inte lyfta fram våra varumärken?

- Jo, men kyrkbåten är inget kommunvapen, snarare en ortssymbol. Som sagt, alla evenemang måste bära sig själva, även kapprodden.

Två som tycker att kapprodden i Leksand är värd att satsa på är byalagets ordförande Ronny Svensson och Noretbon Thore Sterner.

- Jag tror säkert att den kan drivas vidare av ideella krafter, men det kräver att kommunen finns bakom som garant. Annars känns arbetet överväldigande, säger Ronny Svensson.

- Försvinner kapprodden mister Leksands ett starkt varumärke och det vore verkligen olyckligt, fyller Thore Sterner i.

De båda har många idéer samlade för hur kapprodden skulle kunna locka fler.

- Låt hela helgen bli en sjöfartshelg i Leksand! Vi har kyrkbåtar, ångbåtar, Farled Dalarna. Både historia och framtid. Där går att göra mycket intressant och kul för alla åldrar till en ringa kostnad, fortsätter Ronny Svensson.

- Kapprodden i Leksand är lång och händelselös för publiken. Starta vid Prostbryggan i stället och målgång vid bron så kan man stå efter Solvändan och se hela loppet, föreslår Thore Sterner.

Varje år håller Olle Lindell i kyrkbåtsrodd för kommunens högstadieelever och för att få fart på ungdomsrodden har man pratat om att göra ett skolmästerskap i kykrbåtsrodd den 6 juni. Idéer finns, frågan är bara vem som ska ta ansvaret för Kapprodden i Leksand?

Kyrkbåten

- Fortskaffningsmedel till och från kyrkan främst mellan 1500- och 1800-talet.

- Spontana kapprodder uppstod ofta på hemvägen från kyrkan mellan de olika byarnas båtar.- Första arrangerade kapprodden ordnades i Leksand 1936.

- Stora Siljansrodden börjar varje år i Siljansnäs på midsommardagen och fortsätter sedan till Rättvik, Leksand, Tällberg, Mora, Sollerön och Nusnäs.

- Ca 18.5 m lång, 2,10 m på bredaste stället, väger ca 1 ton, 20 åror, maxfart 11 knop vid tävling. Kostar ca

Kyrkbåt som present

- Liten träbåt designad av Lisbeth Jobs och Lillebror Söderlund.

- Fick första pris i souvenirtävlan ordnad av Svenska Hemslöjdsföreningarnas riksförbund och NK 1946.

- Kostar omkring 650 kronor.

- Just nu finns 46 kyrkbåtar i kommunens presentförråd.

Mer läsning

Annons