Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utbildningar på Entrepenörskolan

/
  • Entreprenörskolan i Leksand har gott framtidshopp. På bilden ses Folke Eriksson lärare och konsult, Tove Andersson en av få elever från Leksand som går på skolan, rektor Anna Franzon och läraren Anne Palm.

Entreprenörskolan i Leksand utökar och förnyar sina yrkesinriktade utbildningar till hösten.
– Det känns mycket bra och inspirerande, säger rektor Anna Franzon som har många idéer inför framtiden.
– Drömmen vore att kommunens näringslivskontor kunde flytta in hos oss!

Annons

Sedan 1997 har Entreprenörskolan i Leksand haft utbildningar kopplade till handel och entreprenörskap - och skolan är mycket framgångsrik när det gäller att få elever ut i arbetslivet efter avslutat utbildning.

Mellan 90 och 95 procent av eleverna arbetar efter examen inom det område de har utbildat sig i.

På senare år har skolan haft två yrkesinriktade utbildningar - kommunikatör/dekoratör och upplevelseentreprenör. I höst blir antalet YI utbildningar tre efter klartecken från Yrkeshögskolemyndigheten:

* Upplevelseentreprenörslinjen 2 år fortsätter som tidigare.

* Kommunikatör/dekoratör 2 år vidareutvecklas till Butikskommunikatör/Visual Merchandiser.

* Butikschef - detaljhandel (distansutbildning).

– Vi hade sökt ännu fler utbildningar, men de här är de vi fick godkända den här gången, berättar rektor Anna Franzon och fortsätter:

– Eftersom vi är en yrkeshögskola och utbildningarna utformas i nära samarbete med näringslivet, så är det efterfrågan på arbetsmarknaden som styr utbildningarnas inriktning.

Samtidigt blir aktörerna som vill vara med och få del av utbildningskakan allt fler. Endast 29 procent av de sökande inför höstens kursstarter, godkändes av Yrkeshögskolemyndigheten.

– När man söker är det från början varje gång. Det spelar tyvärr ingen roll att vi har en unik skola med unika utbildningar och nätverk samt en dokumenterad framgångsrik pedagogik där elevernas individuella kunskapsnivå står i fokus, säger Anna Franzon.

Däremot är det viktiga komponenter i samarbetet och kontakterna med näringslivet. Allt för att ligga i framkant med yrkesutbildningar som näringen efterfrågar.

Eleverna rekryteras från hela Sverige - något som Anna Franzon tycker att kommunen borde ta bättre vara på.

– Vi har över 130 elever från annat håll som lever och bor här i två år. Min önskan är att kommunen skulle jobba mer för att få dem att stanna kvar efter utbildningen.

En annan av hennes framtidsdrömmar är att kommunens näringslivskontor skulle flytta in på campus.

– Tänk hur vi skulle kunna utveckla Leksand tillsammans om vi fanns i samma lokaler! I dag har vi mer samarbete med Säter och Malung än vår egen kommun, säger Franzon som också ser Ikeas etablering i Borlänge som en stor möjlighet.

– Ikea kommer att dammsuga butikerna i Kupolen på kompetent personal - vi kan vi med våra utbildningar se till att kompetensen inte försvinner från länet, avslutar Anna Franzon.

Mer läsning

Annons