Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöbrott i Styrsjöbo

/
  • Illaluktande. Miljöinspektör Ulrika Palmblad, tf miljöchef Olle Ryberg, polisman Lars Winther och miljöinspektör Johanna Oijer inspekterade på onsdagen avfallsplatsen i Styrsjöbo Foto: Christer Klockarås

Annons

Det var på tisdagseftermiddagen en bybo, som var ute och rastade hunden, upptäckte det animaliska avskrädet. Inte nog med att det såg långt ifrån trevligt ut. Stanken av förruttnad fisk och djurkroppar spred sig i omgivningen.

Igår förmiddag fanns polis på plats liksom några anställda från miljökontoret för att göra en platsundersökning. Dryga 100 meter från fisk-och djurkadavren reser sig ett jakttorn för rådjur i åkerkanten.

Kanske skulle fisken och djurkropparna fungera som rävåtel, eller kanske till och med vildsvinsåtel? Vad än syftet med avfallsplatsen är rör det sig om ett miljöbrott, konstaterar Ryberg. Att det skulle röra sig om björn-och/eller vargåtel tycks långsökt, menar polisinspektör Lars Winther.

- Vi gör en anmälan, fortsätter Winther. Sedan blir det vanlig handläggning av ärendet.

Olle Ryberg menar att platsen måste städas upp. I första hand en uppgift för markägaren. I andra hand får kommunen lösa problemet.

- Så här får det inte gå till.

Ryberg informerar om att det måste beställas hämtning av renhållare när det gäller avskräde av det här slaget.

- Om inte annat finns smittorisken. Att deponera okontrollerat på det här viset får man inte göra, avslutar Olle Ryberg.

Fakta/Miljöbrott

  • Att begå ett miljöbrott betyder att skada eller förstöra naturen eller livsmiljön.
  • Ett av de vanligaste miljöbrotten är att anlägga olagliga soptippar.
  • Straffet för ett miljöbrott beror på hur anmärkningsvärd den fara eller olägenhet är som drabbar miljön och hur avsiktlig handlingen är.
  • Under år 2005 lagfördes totalt cirka 370 personer för miljöbrott som huvudbrott. Den vanligaste påföljden för miljöbrott var strafföreläggande eller böter.
  • Tolv procent av miljöbrotten klarades upp med så kallad personuppklaring år 2005.

Mer läsning

Annons