Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matbord för fjärilarna

/

Annons

Visste du att fjärilar har utmärkt syn och hörsel och ett gott luktsinne? Dessutom är de håriga - nattfjärilarna är ludnast - och alla är de i grund och botten mycket blyga.

De flyger hela vägen från södra Europa, ja till och med från Afrika, hit till oss för att hitta mat och ibland en partner.

Livslängden för en utvecklad fjäril är allt från några dygn till tio år för dem som vet hur man övervintrar här hos oss.

Detta och mycket mer fick de 30-talet personer som besökte Klockargården i Tällberg i går veta när gårdens nyaste restaurang - Fjärilsrestaurangen - invigdes av Leksands kulturchef Anna Svensson.

I lä på den soligaste platsen utanför storstugan på hotell Klockargårdens gårdstun har fjärilsexperten Dan Kumlin anlagt en rabatt som får det att vattnas i nektarsnabeln på traktens alla fjärilar.

Att den dessutom är vacker att se på och doftar fantastiskt är bonus för de tvåbenta gästarna vid restaurangborden ett par meter därifrån.

Dan Kumlin kallar sig själv för Fjärilskrögare och har anlagt specialdesignade rabatter för fjärilar i både Sverige och på Capri.Med stor entusiasm och stort kunnande delade han i går med sig av kunskaper till åhörarna.

- Buddlejan är den bästa fjärilsmagneten. Blå signalfärg, perfekt landningsbana och god nektar! Här i Dalarna måste ni dock ta in den på vintern, rådde Kumlin.

Invigningen av Fjärilsrestaurangen i Tällberg var starten på den Trädgårdsvecka som nu inletts i Leksand med allt från poesivandringar i Karlfeldts Sångs till kransbindning, örtväxter på Hildasholm och rosutställning för att bara nämna några programpunkter.

Fakta: Fjärilar

- Det finns 165 000 fjärilsarter i hela världen.

- I Sverige är antalet 2 700 varav 122 är dagfjärilar och de andra nattfjärilar, svärmare, flyn och mott.

- Sju av de svenska fjärilasarterna är fridlysta - Apollofjärilen, Asknätfjärilen, Brun gräsfjäril, Svart apollofjäril, Svartfläckig blåvinge, Väddnätfjäril och Dårgräsfjäril.

- Ytterligare 13 arter i Sverige är akut missgynnade.

Källa: Dan Kumlin

Fakta: Exempel på barnkammarväxter

Fjärilens fyra stadier är ägg, larv, puppa och fjäril. Här nedan några bra växter för fjärilen att lägga sina ägg på:

Brännässla (Nässelfjäril, Pågågelöga, Amiral)

Klöver, ljung (Blåvinge, Puktörneblåvinge)

Viol (Pärlemorfjäril)

Tistel, kardborre (Tistelfjäril, Amiral)

Björk, sälg (Sorgmantel)

Kaprifol (Ligustersvärmare)

Källa: Dan Kumlin

Mer läsning

Annons