Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerlig midsommarfest i Gropen

/
  • Folkfest. Leksands folkdanslag satte färg på Gropen inför rekordpublik
  • Färgglatt. Det lövade hjärtat står för kärlek. Här sällskapet vid Kajen innan tågandet mot Gropen
  • Folkligt. Stämningen var på topp i Gropen när midsommartåget anlände

Annons

Se bildspel: Midsommar i Gropen

- Det är en stark upplevelse, fortsatte han. Det är otroligt att en tradition har ett sånt grepp om bygden. Det är ett privilegium att få vara med.

Visst har vi rätt att njuta av den sorglösa stunden, menade Ytterberg i sitt högtidstal till sommaren. Kyrkoherde Fredrik Lautmann var glad över att ha lyckats locka biskopen till Leksand i denna ljuva sommartid. En midsommarhelg som blir den sista tjänstgörande helgen för Claes-Bertil Ytterberg som går i pension nästa vår.

Leksandsbron var fylld med folk när kyrkbåtarna med spelmanslag, folkdanslag och kyrkokör anlade Kajen. Därifrån tågade alla under fiolmusik mot en i det närmaste fullsatt Gropen där Johan Pellas och Hanna Rasmunds hälsade välkommen. Sedan följde en kavalkad av tal, sång och musik innan kanske landets största majstång, 400 kilo tung och 25 meter lång, restes av starka armar tack vare Brudpigas roddarlag och Övermos byalag under ledning av musikskolerektor Per Westblom och folkdansarnas Anders Tull. Längst fram med brädan Fredrik Lautmann. Sedan följde världsrekordförsöket av "Små grodorna".

- Sommaren är sinnesbilden för glädje och lycka, som Johan Pellas uttryckte det.

De lövade ringarna på stången betyder gemenskap och tillika lövade hjärtan står för kärlek. Det var just det, kärlek och gemenskap, som färgade Gropen den här minnesvärda kvällen. Pelle Lindström och Sofia Sandén underhöll och Leksands folkdanslag svarade för en fartfylld entré. Avslutningen blev magnifik med hurrarop och "Du gamla och fria".

Mer läsning

Annons