Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magisk festival invigning

/
  • Hoppfull. Snowboardklubbens Nicklas Thirus visade hur en snöbräda skulle hanteras
  • Fartens ljusning. Albin Fange, 2,5 år gillade att åka stjärtlapp
  • Graciöst. Unga konståkerskor, med tränaren Lotta Falkenbäck i spetsen, visar konster på isytan i Gropens botten
  • Skäggprydd. Lennart Persson som Kung Vinter alldeles innan festivaltåget började tåga från Torget

Annons

Festivalidén föddes förra året i och med att Gropen blev festival-Gropen i samband med deltävlingen av Melodifestivalen. Det slog så väl ut att festivaltanken rotade sig, och som det såg ut i går har vinterfestivalen kommit för att stanna.

Det blev en välarrangerad invigning, och Gropen-ansvariga Åsa Hagborg hade all anledning att känna sig nöjd.

- Vi har grejat det. Jag är alldeles tårögd. Det här är enormt. Det här hade jag inte vågat drömma om.

Åsa och alla hennes medhjälpare hade gjort ett hedervärt jobb och när de sedan hade vädergudarna på sin sida kunde det inte bli annat än lyckat. Senvintersnön föll sakta och en utetemperatur på ett par minusgrader.

Med häst och släde tog sig ismannen Lennart Persson i Kung Vinters skepnad från festival-Torget via Vintergatan till festival-Gropen. I släden också knattarna Kasper Ingels och Moa Johansson.

Invigningstalet tog Leksands gymnasiums Jon Blomberg hand om.

- Låt Leksands vinterfestival bli en nyckel till framgång.

Jon påminde om de nya invånarna som snart anländer till Leksand. Nya invånare från andra delar av världen. Öppna ditt hjärta och hälsa dem välkomna, menade Jon Blomberg.

Kung Vinter såg till att ljusspelet i Gropen tändes. Folk strömmade till, eldarna brann liksom marschaller och bloss. Senare under kvällen framträdde Birgit "På spåret" Carlstén och Leksands kyrkokör sjöng under ledning av Henrik Alinder.

Det var kvällen då Leksand hade berikats med en mötesplats i vinterskrud. Kommunens Erik Hasselberg var rörd av glädje. Han tackade Åsa Hagborg och alla andra för en invigningskväll som sent ska glömmas. Gropen hade förvandlats till en kokande vintergryta med allehanda aktiviteter som pågår i dagarna fyra.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons