Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M och kd "offrar" Sjugare skola

Annons

Folkpartiet diskuterar inom partiet hur de vill ha det med alliansdeltagandet eller inte. Att c drog sig ur när det gäller besparingar inom förskola, grundskola och högstadium kom överraskande tycker Sakarias Winberg, kd, och Anne-Lie Stenberg, m.

Enligt m och kd "offras" Sjugare skola och ger besparingen 3,5 miljoner. I gengäld skapas en förskola i Sjugare (15-20 platser) till kostnaden 1,5 miljoner. Lägg därtill kommande elevminskningar som sparar i storleksordningen dryga fem miljoner. Tvåpartialliansen vill lägga ned skolan i Sjugare för att slippa skära på personalsidan. Allt för att behålla kvaliteten i skolan. C hängde med på det mesta i alliansdiskussionerna men inte på frågan om slopandet av Sjugare skola.

- Det är fel att börja i den änden, tycker kommunalrådet Bo Pettersson,

Remissvaren var alltför långt från varandra, menar Bo Pettersson. Kommande elevminskningar drabbar och går att styra via de större skolorna. Han menar vidare att byskolorna blir lite av trumfkort i satsningen på kommande inflyttning till bygden.

Att lägga ned tre skolor hade varit det bästa, menar Sakarias Winberg. Nu blir det en skola som föreslås läggas ned. Han tycker det är viktigt att medel frigörs från fasta kostnader (se skollokaler) för att istället lägga pengarna på eleverna och bättre kvalitet i skolan. Inte minst barn med särskilda behov är en dyr post. Samtidigt tycker Winberg att det känns som ett misslyckande att inte centergruppen gick på alliansens kompromissförslag.

Centerns avhopp i alliansen i skolsparfrågan kommer säkerligen att spetsa till kommande diskussioner ytterligare. Frågan ska till avhandlas i kommunstyrelsen. Sedan är det manglingar i fullmäktigegruppen som väntar.

Mer läsning

Annons