Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyfte på kjolen vid Mas Olles Gammelgård

/
  •  Foto: Göran Persson
  • Guide. Samuel Lundback som arbetar som guide på gården under sommaren.  Foto: Göran Persson
  • Många föremål. Inne i husen finns många föremål att beskåda. De flesta i förvånansvärt bra skick.  Foto: Göran Persson
  • Vackert. Mas Olles Gammelgård ligger ögonbedövande vackert på en sluttning.  Foto: Göran Persson
  • Visning. Under onsdagen var det sakkunnig visning av dräkterna och textilierna på Mas Olles Gammelgård på Björkberget. Margareta Oskarsson visade och berättade om de gamla kläderna  Foto: Göran Persson

Annons

Margareta Oskarsson visar och berättar om de gamla kläderna. Det är mycket folk inne i byggnaden och det pågår livliga diskussioner mellan besökarna när dräkterna visas upp.

- Dräkterna är från 1800- och 1900-talet. Och det är dräkter för både barn och vuxna, berättar Margareta Oskarsson.

Det användes olika dräkter beroende på vilka högtider som personen i fråga gick på, eller om de bara användes till vardags.

Hon har lärt sig mycket om den här tidens kläder genom sin mor som sytt Leksandsdräkter och även genom den kunskap hon själv skaffat sig inom området.

För den som missade visningen av dräkterna så finns det ännu chans att beskåda plaggen. Fram till den 29 juli är det öppet på gården från klockan 14-17 varje dag. Hittills har det varit 250 besökare på gården och det är nytt rekord.

- Det är både tyskar och holländare, samt personer från England, USA och Danmark som kommer på besök. Jag guidar de som vill, berättar Samuel Lundback som arbetar som guide på gården under sommaren.

Han berättar att halva gården är från 1700-talet och Lövladan är från år 1335. Totalt finns omkring ett tiotal byggnader på den fina gården.

Det var konstnären Helmer Mas Olle som skapade hembygdsgården på 1940-talet genom att den gamla Båtgården flyttades inom byn Östra Björken till denna plats. Den slutna fyrkantsbyggda gården är ett typiskt och fint exempel på hur en normalstor bondgård i Nedansiljan kan ha sett ut under 1700-1800-talet.

Mer läsning

Annons