Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lustfylld japansatsning

/
  • Museikeramik. Östasiatiska Museet har lånat ut föremål till Leksands Konstmuseum.
  • Norden inom mig, så kallar Emi Fujii sina fat i stengods.
  • Prisad. Kazuyo Nomura, japanska i Sverige som fått Nordens största pris för textilkonstnärer, ställer ut i Leksand.

Annons

Bakom satsningen ligger Leksands 20-åriga relation till Japan, men också ett växande intresse för japansk kultur och design i vårt land.

Utställningarna pågår 30/3-1/5 och de ackompanjeras av ett program med föreläsningar om bland annat japanskt hantverk, diktning, mode, film och trädgårdar.

Kazuyo Nomura - prisbelönt textilkonstnär från Göteborg som började sin bana i Sverige på Sätergläntan 1980 - gör stora Tingssalen till en medelpunkt. Hennes diskreta vävnader i blandteknik slår an med sin geniala enkelhet.

Ljuset spelar med i de svävande lätta kompositionerna där transparent organza sytts ihop till ett nätverk med tunna trådar.

Mycket bygger på samspelet mellan skarpa veck och börjande linjer. Skuggspel och reflexer ger liv och i ett rum glimmar Nomuras installation mystiskt, gjord av fluoricerande grön fiskelina.

Ny och gammal keramik ställs mot varandra. Emi Fujii gör bland annat teskålar byggda på teceremonins tradition. Skålen ska spegla både årstiderna och tedrickarens väsen. Keramik kan ge lyckokänsla.

På vinden finns också en sevärd utställning med gammal keramik, mycket från Edo-perioden 1600-1853.

- Stengodset och den förfinade enkelheten i mönstren var Japans särmärke, berättar museichef Sanne Houby-Nielsen från Östasiatiska museet, som lånat ut föremålen.

På väggarna hänger breda kimonoskärp som vackra konstverk. Statusmarkörer för kvinnorna, precis som männens örtdosor, konstfullt gulddekorerade i lack med silkessnoddar och snidade knappar.

Många andra antika lack-skönheter fångar blicken i montrarna: uppsättningar för smink, rökställ, skrivaskar och bord.

En japanutställning kräver förstås också papperskonst och haiku. I konstmuseets utställning visar konstnären Nils-Gunnar Zander målningar med haiku-dikter, några skrivna av Dag Hammarskjöld, andra av japanska mästare.

Papperskonsten företräds av kännaren Bo Rudin.

Det går också att göra tyg av papper - den gamla tekniken shifu har återupptagits av Kazuyo Kajiyama. De vackra tyger hon visar är gjorda med varp av silke, bomull och papper och kan till och med maskintvättas!

Mer läsning

Annons