Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv, 89, ger inte upp fäbodlivet

/
  • Trivs. Vid Granbergets fäbodar har Liv Trotzig spenderat hela 85 somrar, något hon trivs bra med.  Foto: Lovisa Svenn

Annons

Liv Trotsig är vanligtvis bosatt i Falun men har sedan 1922 spenderat varje sommar uppe vid Granbergets fäbodar. Det var hennes min mor och far som köpte den lilla gården och Liv var bara fyra år då hon och hennes syskon för första gången traskade upp för berget.

- Jag minns att det var jobbigt att gå hela vägen upp. Vi gick från Västanvik och far fick bära mig på ryggen när jag blev trött, säger hon och ler.

Det var först på 1950-talet som en väg byggdes upp till Granbergets fäbodar. Innan dess gick man till fots och under vintern så åkte man skidor till och från Västanvik för att handla, berättar Liv.

Liv sitter vid fönstret och i bakgrunden skymtar man den vackra utsikten. På bordet står en skål med choklad och bredvid den ligger foton från sommarens midsommarfirande vid Granberget.

Liv trivs bra och vill vistas här så länge det bra går. Grannarna hjälper till med det mesta och kikar förbi lite titt som tätt för att se till henne.

- De hjälper mig med att handla och ser efter om jag behöver något. Jag mår bra, luften gör mig gott och jag känner mig frisk av att vistas här, säger hon.

Liv har sett hela sex generationer växa upp vid Grangärdets fäbodar, något som glädjer henne. Det små ljusglimtar hon minns speciellt är sin barndom vid fäboden och hur de hjälpte till med skörden.

- Man använde en hösläde i stället för kärra och alla barnen hjälpte till. Fäboden var så levande, säger hon.

Nuförtiden är somrarna lugnare för Liv och hon tycker om stillheten vid fäboden.

 - Jag tycker om att pyssla i trägården men allt går så långsamt när man blir gammal, säger hon.

Mer läsning

Annons