Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linné hyllades i Sångs

/
  • Firade. Gunbritt Berggren firade i lördags gårdens alldeles egna dag. Foto: Kjell Jansson/Arkiv

Annons

Om själsfränderna Linné och Karlfeldt talade Matts Holmér från Svärdsjö under Sångsdagen på lördagen i Sjugare.

-Karlfeldt var ju som bekant mycket kunnig vad gäller blommor och växter. Han byggde upp trädgården i Sångs i Sjugare som ett sätt att hylla Linné.

-Familjen Berggren och Karlfeldtsamfundet arrangerar varje år Sångsdagen och detta år i Carl von Linnés tecken. Hyllningsdikten till Linnés ära skrev Karlfeldt 1907, Blommornas kärlek och den handlar om blommornas kärleksliv och sexualliv.

-Dikten lästes av Karlfeldts barnbarn, dottersonen Hans Barenthein, berättar Christer Åsberg, Karlfeldtsamfundets ordförande.

Moa Killander framförde en egen tonsättning till Karlfeldts dikt Humlorna. Moa som går Malungs folkhögskola har gjort flera egna tonsättningar och den här gången handlade det just om humlorna som är postiljonerna som fraktar pollen för att åstadkomma blommornas befruktning.

-Just i denna tid surrar bland lustgårdens alla blommor och därför passade allt så bra, berättade samfundets ordförande.

Under sommaren kommer flera program att hållas på Sångs bland annat två konserter under Musik vid Siljan.

Den tredje juli bjuder Henrik Alinder och Ann-Kristin Jones på en konsert under namnet Lovsång och Vällukt. Då kommer även Karlfeldtsamfundets pris, Karlfeldtspriset att delas ut. Det går till poeten från Orsa Birgitta Lillpers. Priset delas ut vart tredje år och omfattar 50.000 kronor.

Redan sjunde juli arrangeras nästa program på Sångs, även det under festivalen Musik vid Siljan. Då en konsert med Mikael Samuelsson.

Den 20 juli, Karlfeldts födelsedag kommer rosexpert Lars-Åke Gustafsson till Sångs. Han kommer dels att hålla ett föredrag om rosor och dels artbestämma rosor och berätta deras historia. Då är besökare välkomna att ta med en ros från trädgården och fråga Lars-Åke.

-Under sommaren är Sångs öppet för allmänheten och jag kan rekommendera ett besök. Det är så vackert i Sångs, Leksand, säger Christer Åsberg.

Mer läsning

Annons