Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand tvekar om dalahästsymbol

/

För snart ett år sedan bestämde sig Gagnef och kort därefter Falun - de satsar på Region Dalarnas häst som kommunsymbol i namnet.
I Leksand har dock inget av de nio politiska partierna ens börjat diskutera saken.

Annons

Just nu pågår en tjänstemannautredning i kommunen om vad det innebär om Leksand följer Region Dalarnas direktionsbeslut. Ett beslut som betyder att kommunvapnet nyckeln byts ut mot en nydesignad Dalahäst som ersätter bokstaven A i kommunnamnet.

Inom kort kommer politikerna i kommunstyrelsen att få frågan på sitt bord, men ännu har ingen av de politiska partierna i Leksand ens börjat diskuterat frågan.

Det visar en rundringning som DT Falu-Kuriren gjort.

(S), (KD), (M), (FP), (MP) och (BP) svarar alla att partiet hittills inte diskuterat saken, men förmodligen tar upp ärendet vid nästa partimöte nu i början av året.

(V) har aldrig hört talas om frågan på lokal nivå och (SD) konstaterar att "är man ensam partirepresentant finns inte så många att diskutera med".

(C) har inte heller pratat ihop sig om kommunens framtida varumärke och kommunalrådet Ulrika Liljeberg - som varit med och fattat beslutet i Region Dalarna - hoppas dessutom att man slipper!

– Eftersom vi är tretton kommuner som inte fattat något beslut än så hoppas jag att Region Dalarna ska gå igenom frågan en gång till, säger Liljeberg och fortsätter:

– På vissa punkter är jag osäker på om beslutet verkligen är det vi kom överens om.

Vilka punkter är det?

– Det vill jag helst inte gå in på, men att helt skrota kommunens nyckel är inte riktigt min minnesbild av beslutet.

De politiker som DT Falu-Kuriren pratat med fick också frågan om vad de själva tycker;

Nyckel eller häst?

Ulrika Liljeberg (C): "Jag tycker det finns en poäng med att ha en gemensam symbol, men vill också att Leksand ska ha nyckeln kvar."

Sakarias Winberg (KD):"Personligen tycker jag att hästen är en bra idé som symbol för Dalarna. Den innehåller dessutom flera kommunsymboler i sitt mönster. I valet häst eller nyckel väljer jag häst, men nyckelns historik får inte glömmas bort."

Anne-Lie Stenberg (M): "Jag tycker att hästen är fin och lite läcker, men ser den inte som ett alternativ till Leksands nyckel. Däremot byter jag gärna ut kyrkbåten som kommunsymbol."

Gerd Adolfsson (FP):" Det här är två frågor - en om framtidens eventuella regioner som vi inte vet något om och så vikten av att behålla nyckeln med all dess historia. Egentligen tycker jag att vi ska fråga Leksandsborna själva så det inte blir storm efter beslutet."

Lars-Erik Jansson (S): "Ja du - bra fråga. Nog tycker jag nyckeln ska vara kvar. Vi vet ju inte hur regionerna ser ut i framtiden. Vi kanske får en partner som inte vill ha en häst som symbol - vad gör vi då?"

Eric Böwes (MP): "Jag gillar nyckeln! Den är unik för Leksand och har en igenkänningsfaktor - det tycker jag är viktigt. Vi behöver inte vara precis som alla andra. Eventuellt skulle det kunna gå med både och."

Birgit Bååth (V):"Personligen tycker jag att det här är en fånig fråga. Jag tror vi klarar oss bra utan en gemensam häst eller annan symbol. Samtidigt undrar jag om folk verkligen bryr sig?"

Jörgen Winter (BP): "Nyckeln, helt klart! Vi måste hålla fast vid traditionen så vi inte blir helt identitetslösa. Behöver vi en samlande symbol har vi redan dalahästen, varför göra en ny?"

Michael Bengts (SD): "Självklart nyckeln! Alla kommuner måste få ha kvar sin självklara identitet. Det skapar trygghet och det är viktigt för oss."

Mer läsning

Annons