Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand satsar på miljöbilar

/
  • Glad över beslutet. Mattias Goldmann, föreningen Gröna Bilister, är glad över Leksands kommuns beslut att på sikt byta ut sin fordonspark mot miljöbilar. –

Annons

Den 25 juni antog kommunfullmäktige kristdemokraternas motion, som bland annat innebär att Leksands kommun beslutat att byta ut sin fordonspark mot miljöbilar. Detta kommer dock att ske i den takt som fordonsparken förnyas, av exempelvis åldersskäl.

- Dels har kommunen fastslagit att införa miljöbilar i kommunens fordonspark, i hanteringen av motionen antog man även gröna bilisters definition av vad en miljöbil är för något, berättar Daniel Park, kd, som är ersättare i kommunfullmäktige,

- Hädanefter kommer inte kommunen att köpa in några vanliga bilar utan nu är det miljöbilar som gäller, säger han.

Daniel Park menar att det framförallt är ett viktigt beslut med tanke på växthuseffekten.

- Det här är viktigt för att minska framförallt koldioxidutsläppen, det är att ta ett första litet steg mot att värna om vår miljö. I princip är det ett minimum, som jag ser det, att man tar ett sådant här steg som kommun.

Kristdemokraterna pekar på att en huvudanledning till Sveriges bidrag av den ökande växthuseffekten är att trafikens utsläpp fortsätter att öka, medan andra sektorers utsläpp har stagnerat eller börjat minska.

Det är kristdemokraterna i Leksand som gemensamt lämnat in motionen. På riksplanet har kristdemokraterna flera liknande motioner inlämnade i andra kommuner.

Mattias Goldmann är presskontaktman på föreningen Gröna Bilister.

- Vi gjorde en kommungranskning av Leksand för några månader sedan, då tog vi fram en rekommendation för en avvecklingsplan av gamla bensin- och dieselbilar. Det här beskedet innebär klackarna i taket från vår sida och en blombukett på e-posten, säger Mattias Goldmann.

Gröna Bilisters definition av en miljöbil är densamma som Vägverkets och regeringens kriterier.

- De kanske inte är perfekta men nu har vi nationella riktlinjer, det är viktigt att så många som möjligt använder samma riktlinjer, säger Goldmann.

•Hur mycket mindre koldioxidutsläpp blir det när man kör en miljöbil?

- Det beror på vilka bilar man köper, men det blir nog mycket etanolbilar i Leksand och Naturvårdsverket säger att det drygt halverar den totala klimatpåverkan. Men detta förutsätter att du verkligen kör på etanol. Det var ett fall i Örnsköldsvik nyligen, där några studenter granskat kommunen, och upptäckte att en massa av kommunens etanolbilar gick på bensin. Det var för att det inte fanns något fastställt system för att tanka etanol. Leksand måste lära sig av det här fallet och införa exempelvis körjournaler och spärra bensinkort så att de bara fungerar för att tanka etanol, berättar Goldmann.

Mer läsning

Annons