Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarfacket ryter till

/
  • Handgjorda. Fira att det är vår med de här fina vimplarna från designtorget.se. De är perfekta att dekorera med på kalaset och skapar omedelbart feststämning. Varje lina innehåller 20 vimplar. Eftersom vimplarna är handgjorda är ingen lina den andra lik. Vimplarna är formgivna av Åsa Nobel och kostar 295 kronor per lina.

Annons

Till grund för Heetveld och hans lärarkollegors starka reaktioner ligger bildningsförvaltningens nyligen framlagda konsekvensbeskrivning för 2008-2010. Tre miljoner i besparingar för 2008 och dryga åtta miljoner för 2009. Flera sparmiljoner är att vänta för år 2010. I lärartjänster betyder det minus 11,7 tjänster för 2008 runt 20-tal tjänster året därpå.

Hur ska det gå att uppfylla framtida kvalitetsmål i skolan med dessa förutsättningar, undrar Heetveld, som också är orolig över om det över huvud taget blir några resurser över till barn med särskilda behov.

- Man mår dåligt av att se hur dessa barn inte får den hjälp de behöver.

Lärare som redan har det tungt i arbetet har en ännu tyngre framtid att vänta, menar han. Något drastiskt måste till för att rädda det som räddas kan. Varför inte slå ihop tre byskolor till en, exempelvis skolorna i Sjugare, Gärde och Ullvi. Det skulle också få spareffekter på skolledarsidan.

- Fick vi bestämma skulle det inte försvinna en spänn inom skolan, säger Chris Heetveld, som påpekar att endast en ny elev tillkommit i Ullvi skola under de senaste fem åren.

Det är hög tid att tänka om, fortsätter han, och vänder sig till penningrullningen inom bygdens ishockey. Massor av pengar har satsats i och kring Ejendals arena och nu talas det om att LIf ska överta Orsandbaden. Chris Heetveld tycker att LIF istället ska inrikta sig på kärnverksamheten ishockey. Här har det rullat miljontals kronor som istället skulle kunna ha satsats inom skolan.

Kritiken från Chris Heetveld är besk och riktas i första hand till politikerkåren som styr över medlen.

Mer läsning

Annons