Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan rustas för 18 miljoner

/

Annons

Miljonprojektet ska inte heller betyda någon höjning av kyrkoavgiften, lovar han.

18,5 miljoner beräknas projektet kosta. Västerås stift bidrar med 5,6 miljoner i kyrkobyggnadsbidrag och kyrkoantikvarisk ersättning.

- Nu har vi formellt fått bygglov, säger en nöjd Lautmann. Vi är i slutfasen av upphandlingen. Vi räknar med byggstart i mitten eller slutet av maj. Vi hoppas kunna öppna till jul igen.

Först blir det grävningar för tillbyggnad och en del arbeten för källarplanet. Det som egentligen satte igång upprustningstankarna var att kyrkan saknade en handikapptoalett i markplanet, förklarar Lautmann. Nu blir det även rengöring invändigt och diverse konserveringsarbeten samt att göra kyrkorummet mer funktionellt. Vidare ska ljud och ljus förbättras liksom ventilation samt avdelning brandsäkerhet.

Att bygga till under orgelläktaren likt i Siljansnäs kyrka blev aldrig aktuellt.

- Så var tanken från början.

Men det unika med låga läktare och höga valv i Leksands kyrka satte stopp. Därför blir det istället en tillbyggnad som Lautmann uttrycker det "i kyrkans dolda hörn" vilket betyder invid vapenhusets sydvästra del.

En tillbyggnad som först var tänkt i två våningar, men med tanke på att sommarens arkeologiska utgrävningar kostade runt miljonen kronor skulle det bli för dyrt att lägga ned fem ytterligare miljoner på utgrävningar i samband med tillbyggnadens källarplan.

Fredrik Lautmann understryker att kyrkan byggts om och till ett flertal gånger tidigare. Nu är det dags igen. Inget konstigt i det, menar han, och tror att tillbyggnaden inte kommer att skämma på något sätt.

Den 13 augusti stängs kyrkan men hålls öppen tre påföljande helger för vigslar och gudstjänster. Sedan stängs kyrkan tills framåt juletid. Det betyder att höstens gudstjänster måste hållas på andra platser. Kanske i S:t Persgården, S:t Petri kapell eller kanske Missionskyrkan, Siljansnäs kyrka eller eventuellt ute i någon by.

- Det kan vi göra något spännande av, säger Fredrik Lautmann optimistiskt.

Fakta Tidigare kyrkorestaureringar

  • 1890-talet. Första värmeanläggningen installerades. Väggar och valv dekorationsmålades i tidens stil. Slutna bänkkvarter ersattes med öppna bänkar som målades i träimitation
  • 1907-1909. Nämnda dekorationsmålningar överkalkades, ny värmeanläggning, inredning färgsattes i blått som dominerande färg
  • 1910. Glasmålningar sattes upp i korets fönster föreställande apostlarna Petrus och Paulus
  • 1971. Genom att gräva sig ned i tornets-vapenhusets murar fick man där plats för väntrum, toaletter och andra praktiska utrymmen. Belysningen förbättrades. Inredningen målades men med bibehållande av tidigare färger, vissa konserveringsarbeten gjordes, rester av medeltida kalkmålningar undersöktes och delvis frilades samt att sakristians inredning översågs och förbättrades
  • 1995. Omfattande upprustning av kyrkans exteriör

Mer läsning

Annons