Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan efterlyser kultursatsning

/
  • Kyrkoherde Fredrik Lautmann i Leksand vill se mer kulturellt engagemang i Leksand.
  • Prosten håller i plankan - ett inte helt ofarligt midsommaruppdrag förutom talet i Gropen.
  • Konfirmander i kyrkbåtar är en tradition i Leksand och kyrkoherden tar emot på prostbryggan.
  • Leksandsdräkten följer kyrkoåret och de kyrkvärdar som inte har egen dräkt får hjälp av församlingen. På bilden ses Sonja Jönses, arkitekt Gunnar Mattsson, Fredrik Lautmann och Carin Palmcrantz vid invigningen av kyrkans utbyggnad 2008.
  • Även i Dalkarlsvandringen har kyrkan en roll av tradition då prästen höll en gudstjänst på kyrkbacken innan vandrarna gav sig iväg.

– Ett rikt kulturliv behöver en stabil bottenplatta, men det verkar ha glömts bort i Leksand.
Det säger kyrkoherde Fredrik Lautmann som nu utmanar kommunen och övriga aktörer.
– I stället för att dra sig tillbaka måste man vara beredd att satsa och samarbeta.

Annons

Leksand och kultur har varit näst intill synonymt historiskt sett. Ur grunden av spelmansmusik, dans, dräktbruk och knuttimring har nya idéer väckts och växt.

– Och så måste det få fortsätta att vara - annars dör kulturen i Leksand, säger kyrkoherde Fredrik Lautmann som nu med oro ser hur kulturlivets bottenplatta börjar tunnas ur.

– Kulturlivets grund i Leksand ska inte behöva kämpa för sin överlevnad. De ska ha en självklar stöttning av kommunen. Det tjänar alla på i slutänden.

Och lika självklart som att kommunen ska stå för grundstödet, lika självklart är det för Lautmann att kyrkan och andra aktörer ska vara med och stötta.

– Så länge kyrkan har många medlemmar är det möjligt för oss att satsa på kulturen, men vi börjar känna oss lite ensamma i detta.

– Ett närmare samarbete mellan de olika kulturaktörerna skulle kunna få kulturlivet i Leksand att blomma upp, men det gäller att man vågar satsa och ser möjligheterna, fortsätter Lautmann som hoppas att hans utspel ska bära frukt.

Leksands kyrka är i dag den enskilt största kulturbäraren i Leksand efter kommunen.

Under året som gått har man till exempel satsat nära 600 000 kronor på externa kulturella insatser.

Det handlar om allt från Himlaspelet, Musik vid Siljan evenemang, barnteater i samarbete med biblioteket på FN-dagen, kyrkkaffe och andra engagemang på Hildasholm plus alla andra profana arrangemang i kyrkan - exempelvis musikskolans julkonsert - då kyrkvaktmästaren finns till hands och hjälper till med allt som behövs.

– Många blir förvånade när de får höra hur många olika saker vi är engagerade i och stöttar på olika sätt, säger kyrkoherde Fredrik Lautmann.

– Kyrkan i Leksand har en mycket stark historisk kulturell ställning i bygden som de flesta tar för givet utan att tänka närmare på.

Lautmann lyfter här fram midsommar, strandpromenaden, kyrkbåtsrodden och Leksandsdräkten som sådana exempel.

– Prosten och kyrkokören har en given roll i Gropen under midsommar när stången reses och utan kyrkan hade inga kyrkbåtar funnits alls.

– När det sedan gäller Leksandsdräkten så följer den kyrkoåret vilket gör att vi känner extra mycket för den - kyrkvärdar, organist och kyrkokör bär dräkt och vi gör vad vi kan för att ytterligare lyfta fram dräktens historia och även dess framtida roll.

Vid vävmässan härom året visades till exempel en mycket uppskattad dräktparad i kyrkan som visade kyrkoårets dräktbruk.

– Det behöver inte vara svårare än så, avslutar Fredrik Lautmann.

Mer läsning

Annons