Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturchefen om kyrkoherdens utspel

– Jag håller med Fredrik Lautmann om att kulturlivet måste stöttas. Bidragsnivåerna måste upp och det jobbar jag på.
Det säger kulturchef Marie Folkesson efter kyrkoherde Lautmanns utspel om att kulturen i Leksand riskerar att dö ut.
Politikern Gerd Adolfsson (FP) påminner om att definitionen av kultur inte är helt enkel.

Annons

Leksand har av hävd räknats som en kulturkommun. Dräktbruket, midsommarfirandet, spelmansmusiken, dansen och de knuttimrade husen utgör en stor del av basen för kulturlivet som är känt långt vida utanför kommungränsen.

Men det gäller att basen är stabil - annars kan kulturen varken växa eller utvecklas på nya sätt. Det menar i alla fall kyrkoherde Fredrik Lautmann som tidigare i veckan slog larm i en artikel i DT Falu-Kuriren.

Högsta ansvariga tjänsteman för kulturen i Leksand är kulturchef Marie Folkesson och hon håller i princip med.

– Kulturverksamheterna måste stöttas och det gör vi också. Förutom att vi delar ut verksamhetsbidrag så kan kulturföreningarna också söka punktbidrag för extra aktiviteter.

– Jag kan hålla med om att nivåerna på bidragen är låga och vi håller just nu på att gå igenom det hela - både för kulturföreningarna och fritidsföreningarna, fortsätter Folkesson.

Årets föreslagna verksamhetsbidrag för kulturföreningar i Leksand uppgår till 171 000 kronor, vilket är nästan 10 000 mer än budgeterat.

Övertrasseringen beror bland annat på att en ny kulturförening tillkommit samt att Dalarnas folkrörelsearkiv äskat pengar från kommunen och det är kulturavdelningens ansvar.

– Min ambition är att successivt höja bidragsnivåerna som legat lågt ett bra tag, men det tar tid och det krävs politiska beslut.

Folkesson håller också med Fredrik Lautmann i hans efterlysning på mer samarbete mellan kulturaktörerna i Leksand.

– Kyrkan gör ett bra jobb och vi samarbetar på flera sätt. Och genom det nätverk som jag har och det kulturforum som jag bjuder in till minst en gång om året, hoppas vi kunna hitta fler samarbetsvägar, avslutar kulturchef Marie Folkesson.

Politikern Gerd Adolfsson (FP) är mycket engagerad i kulturella frågor.

– Att kyrkan marknadsför sina mångskiftande insatser på kulturens område är bra och fler borde följa deras exempel för att visa på de bra saker som görs, säger hon.

I det här sammanhanget representerar Adolfsson sig själv och inte den politiska allians med (C), (M) och (KD) som (FP) ingår i.

– Den stabila bottenplatta som Fredrik Lautmann efterlyser finns - men för en kommun som Leksand krävs ständiga avvägningar när det gäller ekonomiskt stöd.

Gerd Adolfsson lyfter också fram problematiken med vad kultur egentligen är.

– Människors uppfattning om vad kultur är och dess uttrycksformer förändras ständigt. Det är viktigt att varje generation ges möjlighet att göra sina avtryck i det vitala kulturliv vi eftersträvar.

– Därför måste det finnas en tillåtande attityd i det ständigt pågående samtalet om vad kultur är. Jag hoppas samtalet tar fart nu.

Mer läsning

Annons