Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapprodden räddad!

/
  • Roddens framtid. Kapproddens företrädare och entusiaster lockade fram tankar och idéer i plenisalen

Annons

Norets byalags inbjudan till krismöte med rodden i centrum lockade 20-talet besökare, både roddentusiaster och kommunala företrädare. Det konstaterades att läget var akut vad gäller sommaren kapprodd och att en långsiktig lösning måste till för att rädda den djupt rotade roddtraditionen.

Kyrkbåtsroddens kräftgång de senaste åren hotar att lamslå verksamheten om ingenting görs. De församlade i kommunhusets plenisal hade dock förhoppningar om framtiden. Förhoppningar fanns att arrangera sommaren kapprodd lördagen 7 juli, och kanske går det att samarrangera med fotbollens marknadsdagar?

Vad det gäller framtida roddar måste det till krafttag och nytänkande. Prisutdelningen i Gropen är en alltför seg och långdragen tillställning. Bättre med prisutdelning på Kajen-området i direkt anslutning till roddtävlingarna. Publikkrisen måste vidare vändas till det bättre. Någon måste ta tag i rodden efter familjen Lars-Erik Rönnkvists avträde efter många års slit. På mötet fanns Lars-Erik som var villig att ingå i arbetsgruppen när så många andra visade intresse.

Kanske en kapprodd som ett inslag i någon typ av somrig vattenfestival? Här finns ju ångbåtsentiusiaster och annat båtfolk.

- Vi kan inte bara bevara traditionen. Vi måste utveckla den också, tyckte Ronny Svensson och fick medhåll.

Alla var eniga om Olle Lindells fina arbete med rodden i skolorna. Något som kommer att bära frukt i framtiden. Kommunens Lasse Nygård menade att kommunen kan stötta i bakgrunden och han hade idéer. Varför inte stänga Leksandsbron vid kapprodden och ordna serveringar och annat? Vidare entréavgifter så att ekonomin går ihop.

Birgit Carlstén tog tag i Himlaspelskrisen. Arbetsgruppen för roddens framtid vill göra samma insats. En bred samverkan och stora mått nytänkande ska få kapprodden på fötter igen.

Fotnot: Arbetsgruppen för kyrkbåtsroddens framtid består av Ronny Svensson, Lars-Erik Rönnkvist, Inga Westlund, Lena Glad, Thore Sterner, Jan Nilsson, Margareta Karonen och Jan-Olof Liss.

Mer läsning

Annons