Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känsloladdat möte i Insjön

/

Annons

Biträdande stadsarkitekt Göran Borgstrand inledde mötet med att visa fyra alternativ till utbyggnad av containerterminalen som i dag ligger söder om Bergkvist såg.

Alternativ ett strax söder om dagens terminal, skulle beröra 17 lägenheter, vägen till badet och båthamnen skulle vara oförändrad men Rexbovägen skulle få en ny sväng vid järnvägsövergången. Kostnad

33 miljoner kronor.

Alternativ två väster om stickspåret mellan Rexbovägen och Sätergläntsvägen på åkrarna nedanför Hembygdsgården. 18 berörda lägenheter. Sluttande terräng. Kostnad 45,2 miljoner kronor.

Alternativ tre är i princip på samma ställe som alternativ två, men på andra sidan stickspåret. Sluttande terräng. 18 berörda lägenheter. Kostnad 46,6 miljoner.

Alternativ fyra ett helt nytt stickspår till en terminal bakom Clas Ohlsons lager. Inga boende i området. Kostnad 70,7 miljoner.

Alternativ tre hade även a och b versioner och sedan visade detsig att det fanns ytterligaer ett alternativ:

Alternativ noll som innebär utbyggnad av befintlig terminal. 4 lägenheter (Läs Åhlbyn) berörs, båthamn och badplats byter plats och nya vägar till dessa måste till. Kostnad 20,4 miljoner kronor.

Green Cargo själva menade att alla förslag utom alternativ noll, var ekonomiskt oförsvarbara. Främst handlade det om att terrängen var för kuperad samt att man inte kan ha verksamhet på två håll.

Flera i publiken i frågasatte under frågestunden varför man alls tagit med de andra alternativen om de inte var genomförbara och menade att mötet var ett spel för gallerierna och allt redan bestämt.

– Har ni verkligen utrett alla tänkbara platser? undrade en kvinna som befarade att hela frågan skulle splittra de boende och näringslivet.

Förslag kom upp om en folkomröstning, men kommunalrådet Bo Pettersson menade att det var fel väg att gå när företag vill expandera.

"Tänk framåt" menade ett par åhörare som oroades att dagens utbyggnadsförslag inte skulle räcka långt och att vi om några år är i samma situation igen.

Det var första mötet om en utbyggnad av containerterminalen i Insjön. Fler lär komma.

Mer läsning

Annons