Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen går vidare

/
  • Fiskkoll. En gädda på sju kilo kunde Åke Svan från fiskevårdsområdesföreningen konstatera. Den här firren fick

Annons

Om ett år är det dags för ännu en utvärdering av fisktrappan vid Norsbro mellan älven och Limsjön. Den slutgiltiga där Miljödomstolen ska säga sitt.

I tre år har kommunen då vägt och räknat de gäddor som tagit sig upp i trappan, håvat de som behövt hjälp och enligt hittillsvarande statistik är det drygt 200 gäddor per år som kommit upp i Limsjön för att leka.

Fiskevårdsområdesföreningen har sedan 1999 påtalat att trappan är felaktigt konstruerad och att det borde ha gjorts ett så kallat omlöp i stället. Kommunen å sin sida har hävdat att man gör vad man kan och att Limsjön egentligen är en fågelsjö.

Efter många års dödläge i kommunikationen mellan de två, fanns plötsligt förra året en liten strimma av samförstånd, men i går blev allt tvärmörkt igen.

- Jag har varit här varje morgon sedan den andra april och tittat. Det finns inga gäddor i buren. Hur kan kommunen sen visa statistik på sjukilos gäddor två timmar senare? Det är lögn alltihop! slog fiskaren Åke Svan fast.

Gösta Hanses var inne på samma spår och menade att kommunen inte gjort det man lovat.

Bo Essvik, kommunens konsult och sammankallande, vägrade att ta diskussionen om fisktrappa kontra omlöp en gång till.

- Vi har haft den diskussionen. Den är historia och avklarad. Det är inte därför vi är här. Det får ni ta upp när Miljödomstolen sagt sitt nästa år, sa ha märkbart irriterad.

Kampen om fisktrappan i Norsbro går vidare.

Mer läsning

Annons