Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julfest med tradition i Djura

/
  • Vinterfordon för alla åldrar stod parkerade utanför kyrkan i Djura på trettondagen.
  • Trettondagsfirande för barnen i Djura i går eftermiddag inleddes med ljuståg - en över hundra år gammal tradition. Annelie i tomteluva och Wilda och Zelda i kyrkgången väntade spänt på vad som skulle hända.
  • Riddarna såg till att barnens julpåsar delades ut på bästa sätt i sakristian.
  • Den vita tuppen har ända sedan traditionen startade för snart hundra år sedan funnits med som en av godsakerna i barnens julpåse.
  • Siv Gärtner var en av dem som såg till att alla hungriga fick varm korv för att orka med dansen.
  • I väntan på teater och juldans - ett 60 tal personer deltog i årets upplaga av julfesten i Djura, hälften var under 11 år.

För hundra år sedan fick kyrkan i Djura en donation för att församlingens barn skulle få en julfest under trettonhelgen.
I snart hundra år har traditionen efterlevts.

Annons

Festen inleddes med ungdomar i ljuståg och en kort gudstjänst i kyrkan där prästen Lotta Eriksson bland annat berättade om varför vi firar trettondagen.

– Det var då de tre rika kungarna kom med presenter till den nyfödde Jesus och först gick fel och hamnade hos kung Herodes som inte alls ville att Jesus skulle bli kung i våra hjärtan.

Kantor Eva Kristenson fick alla vuxna att bli papegojor och på så sätt lära sig att sjunga Änglakanon och Kerstin Klinga från kyrkorådet berättade om donationen på 300 kronor som Olof Gabrielsson gav till kyrkan 1911.

– Många barn dog i mässlingen och röda hund på den tiden. Jag tror julfesten kom till för att barnen skulle få lite roligt!

Ingen julfest utan godispåsar till barnen - och enligt en faktura från 1930 så handlade man 220 kringlor, 220 flätade bullar, 220 tuppkakor, 200 karameller och 220 påsar för sammanlagt 14 kronor!

Årets godispåsar delades ut i sakristian under riddarbevakning och innehåller fortfarande karameller och den vita tuppen.

Efter samlingen i kyrkan väntade varm korv och dricka, teater och så dans till Tomteorkerstern - Gunnar Bergman, Sverre Bergli och Eva Kristenson - i Sockenstugan.

Mer läsning

Annons