Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japanskt lugn i svensk sommargrönska

/
  • Foto: Johan Solum
  • Hälsosamt. Det gröna teet sägs vara mycket hälsosamt och finns i flera varianter. Till teceremonin används dock det finaste gröna pulverteet.  Foto: Annki Hällberg
  • Skickligt hantverkt. Bambuvispen är utskuren ur en enda bambustång.  Foto: Annki Hällberg
  •  Foto: Annki Hällberg
  • Den främsta! Eiko Duke Soei är Nordens främsta tecermonimästare. Tidigare i vår gästade hon Leksand och höll då två seminarier i Japansk teceremoni.  Foto: Annki Hällberg

Annons

Att dricka te på japanskt vis är verkligen att leva i nuet. Att ta in och uppskatta det sköna och enkla.

Eiko Duke Soei är Nordens främsta japanska tecermonimästare. Tidigare i vår gästade hon Leksand och höll då två seminarier i Japansk teceremoni - något som är så långt ifrån svenskt kvällsfika med te och mackor man bara kan komma!

På golvet i Leksands Konstmuseum finns tre tatami-mattor utlagda. I hörnet av den ena finns den obligatoriska dekorationen i form av en kvist från trädgården som speglar årstiden utanför. På ena "väggen" hänger en dikt som värdinnan vet att hedersgästen uppskattar.

Vi lärlingar får sitta på stolar, men hedersgästen sitter på knä på tatami-mattan efter att första ha tagit av sig sina tofflor.

Resan genom två trädgårdar fram till tehusets lilla dörr får vi tänka oss. Stegen på stenplattorna som sköljts med vatten för att visa sin skönhet, de klippta buskarna och väntan i första trädgården innan tevärdinnan bjud in i nästa trädgård och in i tehuset. Bakom den lilla dörren upphör rang och alla har samma värde - samuraj eller enkel bonde spelar ingen roll.

Tevärdinnan öser vatten från skålen (mizusashi), kontrollerar kaminen (furo) där vattnet i kitteln (kama) värms till rätt temperatur och under speciella riter och former sköljer hon teskålen (chawan), torkar av teburken (natsume), vispen (chasen) och bambuskopan (hishaku).

Hedersgästen sitter tyst och följer förberdelserna.

Innan det är dags att dricka te ska kakorna ätas. Små söta popkornliknande godbitar och en tofusötsak. Mycket speciella i smaken.

Först när kakorna är uppätna är det dags för det gröna teet som vispas till ett tjockt skum med den speciella bambuvispen. Värdinnan vänder finaste sidan av skålen mot gästen när hon överräcker skålen och av artighet bör gästen beundra skålen och sedan vrida så att finaste sidan är mot värdinnan när man dricker.

Lika så förväntas du som gäst beundra och ge komplimanger när det gäller teredskapen och burken med det gröna pulverteet av hösgta klass. Men du talar inte förrän värdinnan inbjuder till det.

En te ceremoni kan ta allt från dryga timmen till tre fyra timmar och då ingår även mat och en paus. I Sverige ordnar teceremonimästare Eiko Duke Soei teceremonier i det specialbyggda tehuset vid Etnografiska museet.

Den som vill kan dock prova på en betydligt enklare variant, där stillhet, eftertanke och nuet ändå står i centum. Här kommer ett förslag på en "teceremonilight" - svensk version.

Brygg en stor kopp te av ditt favorit sort. Ta av dig barfota och gå ut i trädgården i vårkvällen. Njut av varje steg i gräset, känn varje liten sten på grusgången. Låt sommarens alla dofter berusa dig. Sätt dig på en lugn plats, öppna dina sinnen och drick ditt te i lugn och ro.

Äger du ingen trädgård, duka fint på balkongen eller vid köksbordet. En fin duk och finaste tekoppen kan också ge den sinnesfrid som är så viktig att vi tar oss tid till i bland.

Mer läsning

Annons