Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japanfeber i Leksand

/

Annons

Spelmän, dansare, hantverkare, företagare, elever, kommunledning med respektive. 54 personer stor är kommunens grupp till Japan och budgeten ligger på 700 000 kronor.

Det låter lite pengar för en sådan stor grupp - håller ni budgeten?

- Det måste vi! Vi har de pengar vi har och sedan är det slut, säger kommunalrådet Bo Pettersson.

- Dessutom är det flera som betalar själva, våra respektive till exempel. De är medbjudna men bekostar resan ur egen ficka.

Sammanlagt är det åtta personer i gruppen som inte belastar kommunens konto.

- Sedan hålls kostnaderna också nere av att många bor i japanska familjer vilket också är ett sätt att stärka banden mellan oss ytterligare, fortsätter Pettersson.

Mycket av resan går i vänortsjubiléets tecken med en stor midsommarfest, men allt är inte små grodorna. Bland annat kommer olika seminarier att hållas i olika ämnen. Miljönämndens ordförande Dagny Martinsson är en av föredragshållarna.

- Jag ska prata om Leksand, avfall, energi och vilka problem och möjligheter det finns för framtiden.

- Det enda som oroar mig lite är att hela seminariet är 30 minuter och på den tiden har jag tio minuter inklusive tolkning till mina ämnen. Sedan ska Tobetsurepresentanten tala, vi ska diskutera och sist göra en sammanfattning.

Det låter som en omöjligt uppgift?

- Helt lätt är det inte, men det måste gå! Jag grunnar hela tiden på hur jag ska formulera mig.

Sammanhållande länk för kommunens Japanresa är Keiko Larsson som har bråda dagar. Inte nog med att dalahästgodiset till hantverks- och näringslivsmässorna inte kom genom tullen, ett tag var hela ungdomsgruppens deltagande hotat.

- Flygbolaget British Airways godkände inte fioler som handbagage! Nu har vi bytt bolag och tack och lov går det bra! säger Keiko med en lättnadens suck.

Mer läsning

Annons