Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humor och skratt i välgörande syfte

/
  • Human insats. Solveig Agnas vill med hjälp av skratt och humor försöka hjälpa en ung musikstuderande pojke från Honduras  Foto: Christer Klockarås
  •  Foto: Christer Klockarås

Annons

Det här är bakgrunden till Solweig Agnas humanitära funderingar. Vid en skrivarkurs vid Åsa Folkhögskola i Katrineholm i regi av Föreningen Skattrynkorna fick Solweig och 15 andra kvinnor lära sig att alla människor kan hitta humorn i någon gömma. Kvinnoskrattet ska bevaras och det konstaterar att kvinnor har lättare att skratta än män.

När hon återvände till hemorten efter skrattkursen träffade hon sönerna och musikerna Joakim och Urban Agnas som varit i Mexico City i tio dagar med Stockholms Kammarbrasskvintett där de utbildat och arrangerat konserter med en samling utvalda mycket lovande musikerelever. Bland annat fem Hondurasungdomar av vilka två stycken åkt buss i tre dygn för att få vara med i utbildningen.

Urban Agnas, som är professor i trumpet vid Musikhögskolan i Köln, fäste sig särskilt för en av Hondurasungdomarna, en trumpetare. Ynglingen var så duktig att Urban erbjöd honom gratis undervisning om det på något vis gick att ordna resa och bostad för den unge trumpetaren.

- Då tänkte jag, säger Solweig. Herregud vad våra barn är bortskämda. Vilken svensk ungdom skulle sitta i en gammal buss på knaggliga vägar i tre dygn på det här viset. De till och med fick sova i bussen.

Solweig tror gott om folk och humorn vill hon bygga vidare på. Hon vill förmedla vad hon lärt sig om skratt och humor till andra kvinnor. Varför inte träffas och skriva i tema humor och sedan kanske spela upp i form av monologer och sångtexter. Kanske det i slutänden kan bli något liknande det som spelades upp i Sveasalen i påskas, men att behållningen den här gången går till den lille trumpetaren från Honduras.

- Skriv om ditt liv och hitta humorn i olika situationer, uppmanar Solweig Agnas. Man behöver inte deppa ihop. Istället försöka se något positivt i allt.

Fotnot: Intresserade kvinnor som nappar på Solweigs inbjudan kan höra av sig till henne på telefon 0247-60035

Mer läsning

Annons