Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon blev julhjälte för de gamla

/
  • Undersköterskan Marianne Hansson och en av de boende, Anna-Lisa Wilhelmsson gläds över platt-tv:n i bakgrunden.

Undersköterskan Marianne Hansson är Solhems egna jultomte.
Lagom till jul fixade hon ett par tv-apparater modell storbild till avdelningarna Herrgården och Solby.
– Tycker jag någon behöver något ställer jag upp i den mån det går.

Annons

– Lyckat att det blev till jul, säger Marianne om tv-apparaterna men även ett par dvd-spelare.

Marianne Hansson har jobbat på servicehuset Solhem ett par år. I kommunens tjänst i nästan 25 år.

– Jag tyckte de hade så dålig tv. De borde ha en större tv-bild, tänkte jag.

Och varför inte ett par dvd-apparater? Bra att ha när det går att hyra film på biblioteket. Marianne Hansson gjorde slag i saken och började jaga sponsorer.

– Jag skrev tiggarbrev i höstas, säger hon klurigt.

Clas Ohlson nappade på idén och skänkte två dvd-apparater. Två 42 tums tv stod Lions för tillsammans med Åhls församling och Insjöns frikyrkoförsamling. I torsdags installerade Sven Park nymodigheterna på de båda avdelningarna.

– Jag känner mig så oerhört glad, strålar Marianne. Hoppas folk tycker det också. Det gäller att vara envis. Det är jag. Mycket tack till de som ställt upp.

Heder åt Marianne och hennes fina insats, men hur står det egentligen till på Solhems äldreboende med tanke på gårdagens artikel i FK där personalen i Socialstyrelsens rapport är kritisk till delar av verksamheten som enligt rapporten uppvisar brister när det gäller omsorg, dokumentation, rehabilitering och aktiviteter.

Avdelningschef Eva-Lill Daniels vet vad det handlar om. Svaret är för lite personal.

– Vi försöker ju. Men det fattas personal.

Dagen planeras på morgonen. Händer det något oväntat så faller hela planeringen och resten av dagen fungerar inte som det var tänkt.

Eva-Lill berättar att avdelningarna Herrgården och Solby har 15 respektive 17 boende. På vardagsmorgnarna är det fyra i tjänst vid varje avdelning. På helgerna tre personal på varje.

– Vi har 0,5 i personaltäthet, konstaterar Eva-Lill Daniels. Bland de lägsta i hela Dalarna. Som det är i dag hinner personalen inte med allt de ska göra. Så är det bara.

Fotnot: I dag bjuds det för femte året på jullunch i Solhems stora matsal. 40-talet anhöriga har aviserat sin ankomst. Ett bra sätt för boende och anhöriga att få julfira tillsammans.

Mer läsning

Annons