Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hantverk med trädgårdstema

/
  • Mattor på vägg. Gunnel Hagemar har gjort dessa trasmattor. Varje matta har sitt eget färgmönster.  Foto: Linnea Kallberg
  • Ljuset i huset. Maria Hedberg sysslar med luffarslöjd, till exempel att vrida järntråd och göra ljusstakar.  Foto: Linnea Kallberg
  • Trä och keramik. Krukmakaren Silva Thorsdotter gör blomkrukor i keramik och ljusstakar av intjärade timmerbitar.  Foto: Linnea Kallberg
  • Provsitter. Bernt Blomgren tar en paus i en av sina kubbstolar. Två av dem är gjorda av björkar som stod vid Leksands kyrka.  Foto: Linnea Kallberg

Annons

Sex hantverkare som alla har anknytning till Leksand ställer ut sina verk på hembygdsgårdarna. Idén kommer från Bernt Blomgren, Silva Thorsdotter och Gunnel Hagemar som har känt varandra och arbetat ihop sedan 1980-talet. De bestämde sig för att välja ut några fler kollegor och vänner för en utställning.

- Det finns en djungel av hantverk och slöjd. Vi har med omsorg handplockat tre andra som vi tycker gör bra saker, säger Silva Thorsdotter.

Den trio som valdes ut heter Maria Hedberg, Marlene Luggen och Anders Blom. Det är tredje året som alla sex ställer ut tillsammans på hembygdsgården.

- Vi visar upp vad vi kan. Vi tycker att vi gör bra saker, kompletterar varandra och trivs ihop, säger Silva Thorsdotter.

De uttrycker sig i olika material. Silva är krukmakare, Bernt slöjdar i trä, Gunnel sysslar med trasvävnad, Marlene med tovad ull, Maria med luffarslöjd och Anders håller sig till knivar.

I samband med trädgårdsveckan i Leksand har utställningen det passande temat trädgård och det märks att naturen har inspirerat. Skogens fåglar i ull, kubbstolar av björkstam, knivskaft av älghorn och mattor i naturens varma färger. Stig in på en promenad i skogen. Utställningen pågår till och med den 5 augusti.

Mer läsning

Annons