Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemenskap genom gudstjänst

/
  • Att få med alla åldrar var viktigt när Alviksborna planerade gudstjänsten i söndags som bland annat innehöll en barnkör.
  • Siv Enqvist läste syndabekännelsen på Alviksmål.

I söndags var det byn Alviks tur att hålla i gudstjänsten i Siljansnäs kyrka.
– När vi har jobbat med det här har det vuxit fram mycket gemenskap i byn, säger Siv Enqvist som har varit med i arbetsgruppen.

Annons

Den som besökte Siljansnäs kyrka i går fick inte vara med om en vanlig gudstjänst. En barnkör sjöng Hej mitt vinterland, 22-åriga Joel Enqvist framförde Halleluja med sång och gitarr och Bengt Borkeby predikade. Och alla är Alviksbor.

Siljansnäs församling har sedan 15 år tillbaka en tradition att byarna leder en gudstjänst. Vissa år har det blivit fler byaledda söndagar, andra färre, men målsättningen är en per termin.

– Vi som medverkar i den ordinarie gudstjänsten finns på plats. Men det är byborna som utformar och är med och genomför gudstjänsten, säger prosten Fredrik Lautmann.

Av erfarenhet vet han att det krävs någon i byn som engagerar sig och vissa byar tackar nej till att leda en gudstjänst. Vad Fredrik Lautmann vet finns företeelsen med byaledda gudstjänster också i Rättvik, Boda och Mora, men det var i Siljansnäs det startade.

Hos Alviksborna fanns många idéer till hur de ville utforma gudstjänsten och det gick åt flera möten hemma hos Siv Enqvist som läste syndabekännelsen på Alviksmål under gudstjänsten. Hon har också jobbat i arbetsgruppen tillsammans med Fredrik Lautmann och Leif Källgren inför söndagen.

– Vi visste att vi ville ha ett stort åldersspann och mycket musik. Och det tycker jag vi har lyckats med. Barnen i kören är mellan fyra och tolv år, min son Joel Enqvist som ska sjunga Halleluja ungdom och sedan har vi oss vuxna. Bengt Borkeby som predikar är runt 70 år, så vi har fått in hela spannet, säger Siv Enqvist.

Mer läsning

Annons