Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästabud i ny lustfylld skrud

/
  • Festklädda. Elfrida Ahlby och Hillevi Svensson i fantasifull och lustfyllt stass påväg till Kung Salomos Gästabud i Himlaspelet. Flera av klädernas detaljer följer de teckningar som Rune Lindström själv målade från gästabudet.
  • Majestätiska vingar. Herrans ängel får av Sätergläntans elever vingar inspirerade av såväl änglatavlor som underklädesfirman Victoria Secret.
  • Fårbock. Tänk vad man kan göra med en träbock och en fäll. Anders Håkansson, trälinjen, visade upp ett mycket uppskattat får som med lite
  • Kungatron. En stege blir en tron med guldbolster vävda av presentpapper. Både material och teateranpassade problemlösningar var nya ingredienser som eleverna fått prova på i det här projektet.
  • Rikemansdräkt. Ett sus gick genom publiken och Himlaspelets regissör Birgit Carlstén ropade högt av glädje när rikemännen Magnus Kerslow och Kristian Larsson visade insidan av sina långrockar. Längts till vänster den nya åskan som byter ut bandinspelningen.

Annons

Med ovanliga material som bland annat guldfärgat omslagspapper, halm, paketsnören, tyll, flirtkulor, strutsfjädrar, plasttyger och små discokulor.

Inspiration från underklädeskedjan Victoria Secret, ravepartyn och tortyrredskap på internet liksom Rune Lindströms egna teckningar, har andraårseleverna på Sätergläntan tagit sig an uppgiften att ge Himlaspelets gästabudsscen det överdåd den förtjänar.

Mixa ovanstående med den högkvalitativa hantverkskunskap som skolan står för och resultatet blir nytänkande och innovativt och Birgit Carlstén hoppade högt av glädje.

- Tack! Nu gäller det bara att vi kan fortsätta med de andra tavlorna i spelet med lika fria sinnen!

Textilkonstnären Anna Sjons Nilsson som varit med på elevernas konstnärliga Himlaspelsfärd, betonade vikten av att ha ramar.

- Hellre att det finns ramar att bryta och man vet att man gör det och varför, än fritt svävande. Ni har gjort ett bra jobb! berömde hon.

För eleverna var det inte bara nya material att jobba med, man arbetade också med en fast budget och tvärs över klassgränserna på alla möjliga sätt. Bland annat fick trälinjen såga en tjock rulle med guldomslagspapper i smala skivor så väverskorna kunde tillverka Salomos bolster med pappersremsor.

Nu väntar examesarbetena, men sedan fortsätter en intensiv period med Himlaspelet fram till premiären den 13 juli.

Mer läsning

Annons