Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal elev invigde Skolmuseet

/
  • Minnen gjorde sig hörda. Dagny Wahl kom ihåg morgonbönen hon sjöng 1933.  Foto: Christian Larsen
  • Nostalgiska. Sven Lindkvist och Siw Englund tog sin examen här på 30-talet.  Foto: Christian Larsen

Annons

Erik Rönnblom hette mannen som för nästan 150 år sedan byggde det som senare skulle kallas för "Klockarskolan".

1864 var skolan redan överbefolkad. 84 barn trängdes på en yta av 50 kvadratmeter och tur var väl att man bara gick i skolan 16 veckor per år då.

1950 var sista året som någon verksamhet bedrevs i den lilla stugan och under söndagen invigdes den. Nu i form av ett skolmuseum.

- Det är jättekul att vara här och se hur det såg ut då. Det väcker gamla minnen! sade en förtjust Siw Englund som tog sin examen här 1939.

Sven Lindkvist, också han en gammal elev, fick äran att avlägsna det papperstycke som gömde museum-plaketten utanför ingången.

- Jag tog examen 1935, och kan inget annat än att hålla med Siw. Det är nostalgiskt att vara här idag med de gamla bänkarna där inne.

Inne i klassrummet står Dagny Wahl och bläddrar i en gammal psalmbok, och det märks att hon drömmer sig bakåt i tiden. Dagny var här i Sockenstugan på konfirmation 1933.

- Du förstår, jag var den enda som kunde spela orgel. Varje morgon när vi kom till skolan så spelade jag psalmen "Din klara som går åter upp" inför klassen som en morgonbön. Och vad jag häpnade när de spelade den nu när vi kom in! säger Dagny.

Idén till Skolmuseet har funnits i många år, men det var tack vare olika bidrag som man hade råd att rusta upp stugan. Kyrkan har haft det som förråd fram tills idag.

- Namnet Skolmuseet var lämpligt och nästan självklart eftersom det varit en skola, säger en av initiativtagarna, Roger Arvidsson. Han välkomnar även donationer som kan vara till nytta i museet.

- Vi kommer nu ha öppet tre söndagar framöver med början klockan 12 och tre timmar framåt, avslutar Arvidsson.

Mer läsning

Annons