Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden ämnde för byresonemang

/

Annons

På senare tid har flera ansökningar om bygglov i området kring Laknäs, Östanhol och Kullsbjörken kommit in till stadsbyggnadskontoret och byggnadnämnden.

För att få bättre koll på snacket i byarna ordnades en diskussionskväll som lockade ett 70-tal personer till Laknäs bystuga. Först ut var Staffan Müller och Richert von Koch som via bilder och tal berättade vad som gör Laknäs med omnejd så unikt. Både ur natursynpunkt och rent byggnadstekniskt.

Det handlade om såväl öppna odlingslandskap där ende mjölkbonden Bosse Erkers prisades, som Laknäs egen djungel med gammal snårig lövskog som enligt Müller innehåller lika många individer som amazonas djungel. von Koch berättade lyriskt om den slingrande vägen vid vattnet med bebyggelsen som en sköld mot vinden. "En praktväg!" slog han fast och folket brast ut i fnysningar och skratt.

– Praktväg? Då borde det väl finnas asfalt i hålen?

Stadsarkitekt Sven Lindberg pekade på möjliga byggområden mellan Östanhol och Kullsbjörken och så var det dags för byfolket att säga sitt.

Något entydigt svar blev det dock inte. Flera av de församlade tyckte att kommunen skulle ha presenterat en egen idé.

– Men vi är här för att lyssna på er innan vi tänker till, förklarade von Koch och byggnadsnämndens ordförande Aarno Magnusson (c).

Bland synpunkterna som fördes fram fanns allt från att endast göra mindre förtätningar i byarna till att bygga en helt ny by mellan Östanhol och Kullsbjörken. Synpunkter fördes också fram om vikten av att bevara jordbruksmark så vra barn och barnbarn kan överleva på egen hand när energipriserna är så höga att alla transporter i stort sett får stå still.

Mer läsning

Annons