Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler rovdjur i Leksandsskogarna

/
  • Rovvilt. Lodjuren breder ut sig i Leksandsskogarna
  • Älgjägare. Rovviltanansvarige i Leksands jaktvårdskrets, Inge Woxmark, tror på älgjakt även i framtiden trots en ökande rovviltstam

Annons

Samtidigt menar han att det ska finnas plats för både varg, lo och björn i naturen. Det är här jägarkåren kommer in i bilden. Woxmark menar att kraven på jägarkåren är enorm vad gäller förvaltningsfrågan på vilt.

- Jag är övertygad om att jägarna klarar det. Vi måste se till så jakten blir kvar. Jakten är en god rekreation för en stor kår.

Inge Woxmark, som informerade i ämnet rovdjur i S:t Persgården på måndagen, har jagat älg under lång tid i västra Leksand. Trots rovdjurens utbredning noterar han en god älgstam i området. Det kan vi tacka jägarkåren för, menar han.

- Det är en förvaltningsfråga.

Det finns lagstiftning för si och så mycket rovvilt i vår natur som även ska anpassa till övrigt vilt. Sedan är det upp till jägarna att följa lagarna och förvalta viltbeståndet på bästa sätt.

Inge Woxmark passar på att påminna om rapportering av spår och vilt.

- Det är otroligt svårt att få in spårobservationer. Allmänheten bryr sig helt enkelt inte om att rapportera. Det är bara ett fåtal som gör det.

Utan rapporter om viltobservationer är det svårt att få en uppfattning om hur det ser ut på rovviltfronten i kommunen, menar Woxmark, som ändå i nuläget kan rapportera en hel del av intresse.

- Vi har varit ute och kvalitetssäkrat lodjursföryngringar.

I västra kommundelen vid sjöarna Ejen och Draggen siktades en lodjurshona med två ungar i februari. Också i Grytnäs har en hona med två ungar synts i januari. Vidare en hona med en unge i Rältlindor.

- Lodjursstammen ser god ut inom kretsen.

Något som Inge Woxmark tycker är lite konstigt med tanke på att det är så dåligt med hare och rådjur i utskogarna.

Vad det gäller varg är det känt att ett revirmarkerande par finns i gamla Leksandsreviret i trakterna av Siljansnäs och södra Mora. Dessutom har en ensam varg observerats i flera år i södra delen av reviret.

Lo, varg och så alla björnar. Inge Woxmark är medveten om att en vargflock på 6-7 vargar dödar 100-talet älgar årligen. Till det en hel del älgkalvar som årligen faller offer för björnar.

Trots allt tror Inge Woxmark på älgjakt även i framtiden, men som jägare upprepar han:

- Vi har ett stort förvaltningsansvar.

Mer läsning

Annons