Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäbod inte värd byggnadsminne

/
  • Nära naturen. Liv Trotzig trivs på sin gamla fäbodgård i Granbergs fäbodar  Foto: Christer Klockarås

Annons

Med det menar han att det råder ett strängt regelverk vad det gäller byggnadsminnesförklaringar. Länsstyrelsens motivering till beslut är att Livs fäbodgård har ett mycket högt kulturhistoriskt värde men är inte tillräckligt välbevarad för att motsvara de höga krav som ställs i en byggnadsminnesförklaring.

Snart 85-åriga Liv Trotzig, som bor i Falun men tillbringar somrarna i den sköna fäboden, tar länsstyrelsens besked med ro.

- Jag har väl inte kommenterat det så mycket, men visst hade gården varit värt det. Det är den äldsta stugan på fäbodområdet.

Tommy Nyberg understryker att Liv Trotzigs gård har ett högt kulturhistoriskt värde trots att den inte blir aktuell för byggnadsminnesförklaring.

Det ska röra som en synnerligen märklig byggnad eller anläggning och hur byggnaden och miljön har bevarats genom tiderna. Tommy Nyberg berättar också att medeltida byggnader ofta uppfyller kraven på byggnadsminnesförklaring inte minst på grund av sin ålder.

- Den här fäboden har inte de kvaliteterna, säger Tommy Nyberg, som understryker att kraven är hårda för en byggnadsminnesförklaring.

Tommy Nyberg nämner Södra Flenarnas fäbod på Sollerön som byggnadsminnesförklarad. Han tycker också personligen att Ärteråsens fäbod norr om Rättvik uppfyller kraven.

I början av nästa månad beslutas om åtta nya byggnadsminnesförklaringar. Bland annat en lada i Övre Gärdsjö som byggdes i slutet av 1200-talet samt ett härbre i Färnäs som byggdes år 1340.

Mer läsning

Annons